Makov kolač z limoninim ledom

Znam svetuje

V svetu sladic, kjer se srečata nežna sočnost in osvežujoča kislina, se rodi naš makov kolač z limoninim ledom. Mešanica mletega maka, sočnega limoninega ledu in rahlega testa ustvarja harmonijo okusov, ki  nas bo očarala.  

Ta recept združuje tradicionalno makovo sladico z osvežujočim pridihom limone, ustvarjajoč edinstveno in nepozabno doživetje. Priprava je preprosta, rezultat pa je slasten kolač, ki bo navdušil tako ljubitelje makovih jedi kot tudi tiste, ki prisegajo na osvežujočo limonino noto.

Makov kolač ima korenine v različnih kulturah, kjer se mak že stoletja uporablja v kulinariki. Tradicionalno je bil makov kolač del prazničnih jedilnikov in posebnih priložnosti.

Mak je bil priljubljena sestavina že v antičnih časih in se pogosto uporablja v slaščičarstvu zaradi svojega edinstvenega okusa in teksture. V nekaterih evropskih državah, kot so Avstrija, Češka in Slovaška, je makov kolač pogosto del božičnih in novoletnih sladic, ki jih pečejo v času praznovanj.

Na sejmih in tržnicah v srednji Evropi pogosto najdemo stojnice, ki ponujajo sveže pečen makov kolač. Ta tradicionalna poslastica privablja obiskovalce s svojim omamnim vonjem in bogatim okusom.

Pri pripravi makovega kolača se v nekaterih državah uporabljajo tudi drugi dodatki, kot so oreščki ali suho sadje, kar doda raznolikost in bogastvo okusov.

Makov kolač pogosto služi tudi kot lepo darilo za družino in prijatelje med prazniki.

Sestavine za makov kolač z limoninim ledom  

  • 250 g moke
  • 170 g sladkorja
  • 200 g mletega maka
  • 150 ml mleka
  • 100 g masla (stopljenega)
  • 40 ml rastlinskega olja
  • 3 jajca
  • 1 neškropljena limona – lupinica in sok
  • 1 pecilni prašek
  • ščepec soli
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

Sestavine za limonin led

  • 200 g sladkorja v prahu
  • Sok 2 limon
  • 1 žlica makovih semen

Postopek

1V skledi stepamo maslo s sladkorjem, soljo, limonino lupinico in oljem, dokler mešanica ni svetlejše barve. Uporabimo lahko električni mešalnik ali metlico.

2Dodamo jajca in še enkrat premešamo , da se sestavine lepo povežejo in je zmes videti gosta in zračna.

3Prilijemo  še  mleko, vaniljev ekstrakt in limonin sok  ter premešamo.

4V pripravljeno zmes stresemo še moko in mak, dobro premešamo, da dobimo enakomerno testo.

5Testo prelijemo v pekač, obložen s peki papirjem in pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno 40-45 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ne ostane čist.

6Po pol ure preverimo kolač, če se po vrhu prehitro zapeče, ga pokrijemo s peki papirjem, da se ne zažge.

7 Medtem pripravimo limonin led. Sladkorju v prahu postopoma prilivamo limonin sok, dokler ne dobimo  goste glazure.

8Ko je kolač pečen, pustimo, da se malo ohladi, nato pa ga prelijemo z limoninim ledom in posujemo z makovimi semeni.

9Če želimo, lahko kolač okrasimo še z limoninimi rezinami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite