Sladica, ki jo Avstrijci imenujejo “Linzer torte”, pravzaprav ni torta, pač pa dobra pita.
Sestavine
Testo
- 220 g mehke bele moke
- 100 g sladkorja
- 200 g hladnega masla
- 1 jajce
- 200 g mletih mandljev
- 1 ščepec soli
- 1/2 žličke cimeta
- 1/4 žličke mletih klinčkov
Nadev
- 250 g malinove ali višnjeve marmelade
- 3 žlice limoninega soka
- 1 jajce za premaz
- 1 žlička masla za pekač
Postopek
1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor, sol, mandlje, cimet in klinčke. Na rob tanko narežemo maslo. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, pokrijemo in postavimo za pol ure v hladilnik.
2Model za peko tort, premera 26 cm, namastimo z maslom, pečico segrejemo na 190°C.
3Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo 2/3 testa. S testeno ploščo obložimo tortni model in oblikujemo 2 cm visok rob.
4Marmelado gladko zmešamo z limoninim sokom in jo enakomerno namažemo na testo.
5Iz testa, ki smo ga prihranili, na pomokani površini oblikujemo približno 10 svaljkov dolžine pekača. Oblikovane svaljke položimo na marmelado v obliki mreže. Rumenjak razžvrkljamo in s čopičem premažemo testeno mrežo in rob linške torte.
6Torto pečemo 35-40 minut – če se po vrhu prehitro peče, jo pokrijemo s peki papirjem. Pečeno torto vzamemo iz pečice, malo jo še pustimo v pekaču, nato pa prestavimo na mrežo, da se popolnoma ohladi.