Limonina pita (limonin tart)

Znam svetuje

Uลพivanje v sveลพih, citrusnih okusih poletja ลกe nikoli ni bilo tako enostavno kot z osveลพujoฤo limonino pito. Ta nepremagljiva poslastica zdruลพuje soฤnost limon, neลพno sladkobo in hrustljavo skorjo ter ustvarja popolno harmonijo okusov. Vsak griลพljaj te pite prebudi obฤutek sonca na koลพi in vonj sveลพe peฤenega peciva.

Priprava limonine pite ni zahtevna, a nagrada bo zagotovo vredna truda. Z le nekaj osnovnimi sestavinami in malo napora boste ustvarili popolno ravnovesje med sladkim in kislim okusom, ki vas bo pustilo brez besed.

Ta recept je prilagojen za vse ravni kulinariฤnega znanja, zato se ne bojte preizkusiti svoje spretnosti in ustvariti nepozabne limonine pite, ki jih bodo vsi oboลพevali.

Testa je dovolj vsaj za pekaฤ s premerom 23 cm.

Sestavine za limonino pito

Testo

  • 350 g moke
  • 50 g mandljeve moke
  • 150 g sladkorja v prahu
  • ลกฤepec soli
  • 180 g masla (nesoljeno, ฤe uporabljate soljeno maslo, zgolj izpustite sol iz recepta)
  • 1 veliko jajce

Nadev

  • 5 velik jajc
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 1,5 ลพlice naribane limonine lupinice
  • 180 ml limoninega soka (sok petih limon)
  • 3 ลพlice sladke smetane
  • 190 g masla

Postopek

Testo

1V kuhinjskem meลกalniku na rahlo meลกamo moko, mandljevo moko, sladkor v prahu in sol. Dodamo maslo, ki smo ga prej segreli na sobno temperaturo in ga nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Meลกamo, dokler ne dobimo teksture, ki je podobna pesku.

2V zmes vmeลกamo eno veliko jajce. Tokrat meลกamo, dokler ne dobimo goste teksture za testo. Meลกalnik vedno nastavimo na srednjo hitrost.

3Na pomokani povrลกini rahlo razvaljamo testo. Nato vse skupaj zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za dve uri.

4Testo potem ลกe enkrat razvaljamo, tokrat naj ustreza velikosti pekaฤa. Testo naj bo tanko par milimetrov. Pred peko pekaฤ namaลพemo z maslom ali uporabimo sprej za peko.  Preden postavimo pekaฤ v peฤico, postavimo vse skupaj ลกe enkrat za deset minut v hladilnik.

5Peฤemo pribliลพno 15 minut pri temperaturi 175 ยฐC. ฤŒas je odvisen od okusa posameznika – sama peฤem, dokler skorja ne postane rahlo rjavkasta.

Nadev

6V skledi, odporni proti vroฤini, vmeลกamo jajca, sladkor, limonin sok, naribano lupinico in sladko smetano. Vse skupaj stepemo. Posodo postavimo nad lonec z vrelo vodo (banja marija). Med kuhanjem ves ฤas meลกamo, temperatura mora doseฤi 75 ยฐC. ฤŒe nimate kuhinjskega termometra, kuhajte vsaj 20 minut na zmernem ognju. Krema je pripravljena, ko postane gosta kot puding (nadev se zgosti, ko se ohladi).

7Takoj, ko prenehamo s kuhanjem, kremo precedimo. Vse skupaj postavimo v kuhinjski meลกalnik in dodamo narezano maslo, ki naj bo sobne temperature. Meลกamo, dokler ne dobimo gladke kreme. Zmes nato vlijemo v pitino skorjo. Koliฤina zadostuje za vsaj eno pitino skorjo s premerom 23 cm. Pito potem postavimo v hladilnik za veฤ ur (Vsaj 6 ur, preden zaฤnemo z rezanjem).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite