Limonina krema

Znam svetuje

Limonina krema potrebuje le nekaj osnovnih sestavin, rezultat je pa gladka, kremasta, sladko-kisla krema, ki jo lahko uporabimo v razliฤnih pitah, tortah, piลกkotih โ€ฆ

Limonina krema (angleลกko lemon kurd), je sladka in kremasta omaka ali nadev, narejen iz limoninega soka, limonine lupinice, jajc, sladkorja in masla. Gre za priljubljeno sladko kremo, ki se uporablja kot nadev za pite, torte, kolaฤe, piลกkote, pavlove, mafine in druge sladice.

Limonina krema je znana po svojem osveลพujoฤem in kiselkastem okusu, ki se odliฤno ujema z razliฤnimi sladicami. Lahko si jo prilagodite tako, da dodate veฤ ali manj limonine lupinice oziroma soka, odvisno od ลพelenega okusa.

Priprava limonine kreme vkljuฤuje naslednje korake:

  1. Priprava sestavin: Limonine lupinice naribate (uporabljajte samo zunanji, rumeni del lupine, ne bele notranjosti), iztisnete limonin sok in vanj umeลกate jajca.
  2. Segrevanje: V posodi segrejete meลกanico limoninega soka, limonine lupinice, jajc in sladkorja. S tem ustvarite osnovno meลกanico za kremo.
  3. Kuhanje: Meลกanico segrevate na nizkem ognju, pri tem pa ves ฤas meลกate, da se sestavine ne zgrudijo ali ne zaลพgejo.
  4. Dodajanje masla: Ko se meลกanica segreje, dodate maslo in ลกe naprej meลกate. Maslo se bo stopilo in obogatilo kremo ter ji dodalo gladko teksturo.
  5. Zgostitev: Med segrevanjem bo limonina krema postala gostejลกa. Ko doseลพe ลพeleno gostoto (podobno kot puding ali sladka smetana), jo odstranite z ognja.
  6. Ohlajanje in uporaba: Limonino kremo ohladite, nato pa jo lahko uporabite kot nadev za razliฤne sladice. Lahko jo razmaลพete po podlagi pite ali jo vlijete v kozarce za serviranje.

Sestavine za limonino kremo

  • 4 jajca
  • 4 neลกkropljene limone โ€“ sok in lupinica
  • 200 g sladkorja
  • 200 g masla
  • ลกฤepec soli

Postopek

1Limone operemo, naribamo lupinico in iztisnemo sok. Maslo nareลพemo na kocke.

2V kozico damo jajca in sladkor in stepamo nekaj ฤasa, da se sladkor stopi. Kozico pristavimo na ลกtedilnik, ki ga segrejemo na srednjo temperaturo, nadaljujemo z meลกanjem in kuhamo toliko ฤasa, dokler masa ni popolnoma gladka in povezana.

3Nadaljujemo z meลกanjem in dolijemo limonin sok, lupinico in ลกฤepec soli.

4Ko se sestavine dobro poveลพejo, zaฤnemo dodajati koลกฤke masla. Najprej enega, ko se ta stopi, pa naslednjega, in sicer toliko ฤasa, da porabimo vso maslo.

5Stalno meลกamo in nadaljujemo s kuhanjem, dokler se krema ne zgosti – postati mora pribliลพno tako gosta kot puding. To traja pribliลพno 10 minut od zaฤetka kuhanja.

6Ko doseลพemo ลพeleno gostoto, kremo odstavimo z ognja in jo precedimo skozi gosto sito, da odstranimo limonino lupinico in morebitne grudice. Meลกamo ลกe dve minuti, da se hitreje ohladi, nato jo prelijemo v steklene kozarฤke. Te pustimo odprte, dokler se krema ne ohladi.

7Zapremo kozarฤke in jih postavimo v hladilnik. Hranimo jih lahko do dveh tednov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite