Limonin liker

Znam svetuje

Limonin liker ni tako znan kot Limoncello, to je liker iz limoninih olupkov, vendar ta zaradi trpkega okusa in pretirane sladkosti ni vsem všeč. Mi zato raje pripravljamo dišeč liker polnega okusa iz limoninih lupinic in soka.

Za pripravo tega likerja uporabite neškropljene, ekološko pridelane limone, katerih olupek ni kemično obdelan, saj za pripravo tega likerja potrebujemo tudi olupke. Če nimamo dostopa do neškropljenih limon, lahko tudi doma odstranimo pesticide iz limon:

 1. Temeljito umivanje: Limone dobro sperite pod tekočo toplo vodo in uporabite krtačo za sadje ali zelenjavo, da nežno zdrgnete lupino. To bo pomagalo odstraniti površinske pesticide in umazanijo.
 2. Naravno razkuževanje: Pripravite raztopino, ki jo lahko uporabite za namakanje limon. Lahko uporabite kombinacijo enakih delov vode in kisa ali vode in sode bikarbone. V tej raztopini pustite limone namakati 5-10 minut.
 3. Temeljito izpiranje: Po namakanju limone dobro sperite pod tekočo toplo vodo, da odstranite preostanek raztopine in morebitne preostale pesticide.

Kaj je posebnost limoninega likerja?

Posebnost limoninega likerja se odraža v njegovem okusu, aromi in uporabi:

 1. Okus in aroma: Limonin liker ima osvežujoč in intenziven okus po limoni, ki je hkrati sladek in kiselkast. Aroma je bogata z vonjem svežih limoninih lupinic.
 2. Svežina: Limonin liker je znan po svoji osvežujoči naravi, zaradi česar je priljubljen za pripravo poletnih koktajlov, kot sta Limoncello Collins ali Limonin Martini.
 3. Uporaba v koktajlih: Limonin liker je pogost sestavni del koktajlov in pijač, ki zahtevajo limonin okus. Uporablja se lahko v različnih mešanih pijačah, od osvežilnih limonad do bolj zapletenih koktajlov.
 4. Sladica: Limonin liker se pogosto uporablja tudi v slaščičarskih receptih za pripravo tort, pit in drugih sladic, ki zahtevajo okus limone.
 5. Italijanska tradicija: Priljubljenost limoninega likerja je tesno povezana z italijansko kuhinjo in tradicijo. Limoncello je znan italijanski limonin liker, ki ga pogosto postrežejo kot digestiv (pijača po obroku).
 6. Priprava doma: Limonin liker je relativno enostavno pripraviti doma z limonino lupinico, alkoholom, sladkorjem in vodo. To nam omogoča, da prilagodimo okus in sladkost po svojih željah.
 7. Barva: Limonin liker ima običajno svetlo rumeno ali limonino barvo, ki je privlačna in vizualno povezana z limono.
 8. Osebna nota: Zaradi svoje osvežujoče in prijetno kisle note je limonin liker priljubljen med tistimi, ki iščejo okusno pijačo ali sestavino za koktajle in sladice.

Zaradi svoje unikatne kombinacije okusa, arome in uporabnosti je limonin liker cenjen in priljubljen tako med ljubitelji koktajlov kot tudi v kulinariki.

Sestavine za limonin liker

 • 0,7 l vodke
 • 6 neškropljenih limon
 • 50 g narezanega ingverja – neobvezno
 • 1 l vode
 • 800 g sladkorja
 • 5 vejic sveže mete – neobvezno

Postopek

1Limone osušimo in na tanko olupimo, kar bo najlažje šlo kar z lupilcem za krompir. Če nam na olupku ostanejo beli deli, jih postrgamo z ostrim nožem. Ta beli del bi namreč zagrenil okus našemu likerju.

2Iz olupljenih limon kar se da nežno iztisnemo sok.

3V večji stekleni kozarec s pokrovom damo olupke, stisnjen sok, ingver, metine lističe in zalijemo z vodko.

4Kozarec zapremo in dobro pretresemo. Postavimo ga za 14 dni v hladen in temen prostor. Vsakih nekaj dni ga močno pretresemo, da se bodo lažje sprostile aromatične snovi, pigmenti in eterična olja iz limonine lupine.

5Po 14 ih dnevih limonino raztopino precedimo skozi gazo. Lupinice dobro ožamemo.

6Sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo pristavimo na ogenj in segrevamo toliko časa, da se voda zbistri in stopi ves sladkor. Pustimo, da se sirup ohladi.

7Prilijemo ga k alkoholu z limonami, dobro premešamo, pustimo nekaj časa počivati, da se zbistri iin ga nato nalijemo v čiste steklenice. Za boljši okus ga pustimo, da odleži še teden dni v temnem in hladnem prostoru.

Nasvet

Poleti lahko iz tega likerja pripravimo osvežujoč napitek, le dodamo mu mineralno vodo, led in sveže stisnjen pomarančni ali limonin sok.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite