ฤe pa kaj ne sme manjkati za pusta, so to krhki flancati.
Sestavine
- 300 g mehke bele moke
- 30 g masla
- 5 rumenjakov
- 3 ลพlice kisle smetane
- 5 ลพlic suhega belega vina
- ลกฤepec soli
- 1 ลพlica limoninega soka
- 1 ลพliฤka ruma
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu za posip
Priprava
1Maslo nareลพemo na ฤim manjลกe koลกฤke. Nato moko presejemo na delovno povrลกino. V sredini naredimo jamico, nanjo pa razporedimo maslo. Vse skupaj posolimo. V jamico damo rumenjake, kislo smetano, vino, limonin sok in rum.
2Nato zaฤnemo testo mesiti, in sicer tako, da poฤasi pobiramo moko. Da bo testo res gladko, priporoฤamo, da ga gnetete vsaj 15 minut. Naj vam ne bo ลพal tega ฤasa, saj se bo obrestovalo! ฤe postane testo preveฤ trdo, dodamo ลกe malo vina. Po tem, ko je testo dobro pregneteno, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo poฤivati pol ure. Zatem testo razvaljamo.
3Razvaljajmo ga zelo na tanko. Bolj tanko kot bo testo, bolj krhki bodo tudi vaลกi flancati! Testo nareลพemo na pravokotnike, na sredini jih ลกe ลกtirikrat zareลพemo. Vse z namenom, da jih bomo lahko pred cvrtjem prepletli.
4Priporoฤamo, da olje segrejete v ลกiroki posodi. Olje mora biti vroฤe, pa vendar ne prevroฤe. Ali smo ga dovolj segreli, preverimo z leseno kuhalnico, ki jo potopimo do dna. Olje je ravno prav segreto, ฤe se okoli kuhalnice delajo rahli mehurฤki. To je torej trenutek, ko vanj poloลพimo krhke flancate, ki jih po pol minute obrnemo, da se ocvrejo tudi na drugi strani.
5Ko jih poberemo iz olja, jih odloลพimo na papirnato brisaฤo. ล ele ko se malo ohladijo, krhke flancate poloลพimo na pladenj in potresemo s sladkorjem v prahu.