Kostanjeva rezina je slastna jesenska sladica, svežega in polnega okusa.
Sestavine
Biskvit
- 5 jajc
- 200 g moke
- 100 g mletih orehov
- 100 g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 1 vaniljev sladkor
- 1 dl olja
- 1 dl mleka
- 80 g čokolade v prahu
- naribana limonina lupinica
- ščepec soli
- sok ene pomaranče
Krema
- 700 g kuhanega kostanja
- 1 žlica sladkorja
- 4 dl sladke smetane
- 2 kremfixa
- 5 lističev želatine
- sok ene limone
Okras
- 100 g grenke čokolade
- 50 g masla
- 30 celih olupljenih kostanjev
Postopek
1Najprej ločimo beljake od rumenjakov. Beljakom dodamo nekaj zrn soli in jih stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter stepamo toliko časa, da se sladkor stopi. Dodamo olje, mleko, mlete orehe, čokolado v prahu, limonino lupinico, premešamo in postopoma dodajamo še moko, ki smo jo prej presejali s pecilnim praškom. Dobro zmešamo in na koncu nežno vmešamo še sneg.
2Pečico predgrejemo na 180°C. Pekač, velikosti 25×40 cm, obložimo s peki papirjem in nanj vlijemo maso za biskvit. S pekačem nekajkrat udarimo ob mizo, da se masa lepo razporedi. Pečemo 25-30 minut.
3Najprej kostanj olupimo in dobro zmečkamo v pire. Nekaj celih kostanjev pustimo za okrasitev. Posladkamo ga z žlico sladkorja.
4Lističe želatine namočimo v hladni vodi, približno 10 minut. Ožamemo jih in raztopimo v limoninem soku, ki smo ga predhodno malo ogreli. Sladko smetano čvrsto stepemo, med stepanjem ji postopoma dodajamo kremfix. Stepeni smetani primešamo limonin sok s stopljeno želatino, dobro premešamo in dodamo še sladkan kostanjev pire.
5Pečen biskvit prerežemo na polovico. Spodnjo polovico dobro namočimo s pomarančnim sokom. Namažemo s kremo in pokrijemo z drugo polovico. Čokoladni preliv pripravimo tako, da čokolado nalomimo na koščke in jo nad vodno kopeljo stopimo. Vmes postopoma primešamo še maslo. S pripravljenim prelivom premažemo našo kostanjevo rezino, po vrhu jo okrasimo s kuhanimi celimi kostanji, ki jih pomočimo v stopljeno čokolado in, po želji, tudi s stepeno sladko smetano.
6Kostanjevo rezino postavimo vsaj za 5 ur v hladilnik, preden jo postrežemo.