Kateri med izbrati?

Znam svetuje

ฤŒudovito darilo ฤebel je okusno, zdravo in uporabno ne glede na njegovo sestavo. A vendar se vฤasih vpraลกamo, za kakลกno teลพavo je katera vrsta medu najbolj primerna.

Cvetliฤni med

Ima veฤ eteriฤnih olj in otroci ga imajo posebej radi. Zlasti primeren je za srฤne bolnike, ob dihalnih teลพavah, tudi ginekoloลกkih problemih in avitaminozi, ki nastane ob dolgem pomanjkanju vitaminov. Krepi imunski sistem.

Kostanjev med

Pomaga ob teลพavah z ลพelodcem, ลพolฤjo, dvanajsternikom, zdravi jetra, ฤisti bakterije, ki povzroฤajo vnetja mehurja. Krepi srฤno miลกico. Primeren je za peko peciv in medenjakov.

Gozdni med

V njem je celo 13 krat veฤ mineralov kot v cvetliฤnih vrstah meda. Ima veliko soli ลพeleza, zato izboljลกuje kri in tudi spodbuja rast, kar je pomembno zlasti v otroลกtvu. Koristen je ob anemiji, ginekoloลกkih teลพavah, boleznih dihal.

Akacijev med

primeren je za prebavne teลพave, umirja organizem. Ker ima visok deleลพ fruktoze, je primeren za sladkorne bolnike. Primeren je tudi za otroke do tretjega leta starosti, saj je neลพen.

Lipov med

Razkuลพuje telo in ga umirja. Uporabljamo ga ob gripi, prehladu, bronhitisu in ostalih dihalnih teลพavah. Ker spodbuja potenje, je priporoฤljivo, da po uลพivanju lipovega meda nekaj ฤasa poฤivamo v postelji.

ลฝajbljev med

Zdravi vnetja v ustni votlini in bolezni dihal, prehlade s suhim kaลกljem. Pomaga tudi ob alergijah, ki jih spremlja vnetje nosne sluznice.

Med oljne repice

Je odliฤen zoper bakterije in pripravo izdelkov, ki jim je osnova mleฤek.

Kaj vsebuje med?

V medu je okrog 80 odstotkov veฤinoma grozdnega in sadnega sladkorja, nekaj je tudi trsnega sladkorja in maltoze. Od 15 do 20 odstotkov je vode. V njem so ลกe organske spojine, aminokisline in acetilholin, ki pomirja in prepreฤuje pozabljanje.

Vsebuje tudi vitamine in minerale – vitamine skupine B, in sicer B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, holin, inozitol, ter vitamine A, D, E, K in C.

Vsebuje tudi karotenoidne in flvonoidne snovi ter encime, hormone, protibakterijske in aromatiฤne snovi. Nekaj je tudi sadnih kislin – jabolฤna, citronska, maslena, jantarjeva in druge.

Od mineralov je najveฤ kalija, ลพeleza, bakra, mangana, fosforja, silicija, magnezija, natrija in v sledovih joda, selena, cinka, kroma in bora.

Protibakterijsko delovanje meda naj bi bilo povezano tudi z zelo majhnimi koliฤinami vodikovega peroksida. Ta nastaja s pomoฤjo encima glukooksidaza, ki razkuลพuje, ter glukonske kisline, ki je antibiotik in deluje predvsem na celice v ustih, ลพrelu in dihalnih poteh, bakterijam odteguje vodo in jih dobesedno zakrkne. Podobno pri temnih medih je med aminokislinami tudi prolin, ki pomaga pri zdravljenju ateroskleroze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite