Ko sonce začne poleti sijati in drevesa obrodijo sočne in zrele breskve, je čas za nekaj posebnega. Karamelizirane breskve so priljubljena sladica, ki osvoji srce vsakega ljubitelja sadja.
Sestavine za karamelizirane breskve
- 4 srednje velike breskve, razpolovljene in brez koščice
- 50 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 žlica limonovega soka
- ščep soli ali vanilijev izvleček za dodaten okus
Postopek
1Breskve operite, razpolovite in odstranite koščice.
2V večji ponvi stopite maslo na srednje visoki temperaturi. Dodajte sladkor in kuhajte, dokler sladkor ne začne karamelizirati in postane zlato rjave barve. Pazite, da se ne zažge!
3Ko je karamel zlato rjav, dodajte breskve s prerezano stranjo navzdol. Kuhajte 3-5 minut, ali dokler breskve ne postanejo mehke in dobro prepojene s karamelom.
4Po želji dodajte limonov sok (ali sol ali vanilijev izvleček). To bo uravnotežilo sladkost in dodalo svežino.
5Postrezite vroče. Karamelizirane breskve so odlične same ali pa kot dodatek k sladoledu, jogurtu ali skuti.
Nasvet
Če želite dodati še več okusa, lahko na karamel dodate tudi malo alkohola, kot je rum ali brandy, in ga pustite, da izpari, preden dodate breskve.