Breskve so ลพe same po sebi odliฤna sladica, sladke, soฤne in okusne sadeลพe pa lahko uporabimo tudi v razliฤnih sladicah. Tale z jogurtom je hitro pripravljena in namesto tehtnice uporabimo kar jogurtov lonฤek.
Sestavine
- 4-5 soฤnih, zrelih breskev
- 2 jogurtova lonฤka moke
- 1 neลกkropljena limona
- 1 pecilni praลกek
- 2 jajci
- 1/2 jogurtov lonฤek sladkorja
- 1/2 jogurtovega lonฤka rastlinskega olja
- 1 lonฤek ฤvrstega ali grลกkega jogurta
- ลกฤepec soli
Postopek
1Breskve razpolovimo, odstranimo koลกฤico, polovico jih nareลพemo na koลกฤke, polovico pa na krhlje. Limoni naribamo lupinico in iztisnemo sok. Limonin sok prelijemo po narezanih breskvah.
2Peฤico predgrejemo na 180ยฐC okrogel pekaฤ za pite, premera 23 cm namastimo z oljem.
3Moko s pecilnim praลกkom in soljo presejemo. V skledi z elektriฤnim meลกalnikom stepamo jajca s sladkorjem, dokler ne spremenijo barve in postanejo kremasta, pribliลพno pet minut.
4Ob stalnem meลกanju dodamo olje, lupinico in jogurt, nato pa postopoma ลกe presejano moko s pecilnim praลกkom. Stepamo ลกe dve minuti.
5V maso vmeลกamo koลกฤke breskev, premeลกamo, da se enakomerno razporedijo in maso vlijemo v pekaฤ. Po vrhu posujemo razporedimo krhlje marelic. Peฤemo na srednji legi 35-40 minut, naredimo preizkus z zobotrebcem. Ko ga zapiฤimo na sredino, mora biti suh, nanj se ne sme prijeti testo.
6Postreลพemo malo ohlajenega, ฤe imate radi bolj sladka peciva, ga posujemo s sladkorjem v prahu.