Velikonočna šunka v testu

Znam svetuje

Velikonočna šunka v testu na praznični mizi predstavlja dobroto, ki bo vredna občudovanja in vsakega grižljaja.

Velikonočna šunka v testu in njen okus

Recept za velikonočno šunko v testu združuje bogato testo, ki ga sestavljajo bela moka, kvas, voda, sol, sladkor in oljčno olje, z okusno prekajeno šunko. Okus je izrazit, saj mehko testo oplemeniti aromo kvasa, rahlo sladko noto sladkorja in globok okus oljčnega olja.

Ko se testo združi s prekajeno šunko, ponudi harmonično kombinacijo slanega mesnega okusa in teksture šunke, ki je obdana z mehkim, rahlo hrustljavim testom. Jajčni premaz na vrhu dodaja lep sijaj in še poveča atraktivnost.

Prehranska vrednost velikonočne šunke v testu

Približna prehranska vrednost za celoten recept:

 1. Energijska vrednost: Približno 5000-6000 kilokalorij, odvisno od velikosti porcij in natančnih količin sestavin.
 2. Beljakovine: Približno 150-200 gramov beljakovin, predvsem zaradi šunke in moke.
 3. Maščobe: Približno 150-200 gramov maščob, predvsem zaradi oljčnega olja, moke in maščob v šunki.
 4. Ogljikovi hidrati: Približno 700-800 gramov ogljikovih hidratov, predvsem zaradi moke.
 5. Vlaknine: Če uporabimo polnozrnato moko, dobimo tudi 20-30 gramov vlaknin.
 6. Sol: Količina natrija bo odvisna od vsebnosti soli v šunki in količine uporabljene soli v testu.

Velikonočna šunka v testu ponuja obilje energije zaradi moke in oljčnega olja, medtem ko šunka dodaja beljakovine in maščobe. Kljub visokim vrednostim ogljikovih hidratov, recept vključuje vlaknine, če uporabimo polnozrnato moko.

Sestavine za velikonočno šunko v testu

Testo

 • 700 g bele moke
 • 450 ml vode
 • 3/4 kocke kvasa
 • žlička soli
 • 1/2 žličke sladkorja
 • 3 žlice oljčnega olja
 • 1 kg prekajene šunke
 • 1 jajce za premaz

Postopek

1Šunko dobro operemo in 10 minut kuhamo v vreli vodi. Vode damo toliko, da je šunka cela pokrita. Šunko vzamemo iz vode, jo odcedimo in dobro obrišemo.

2Kvas nadrobimo v mlačno vodo, ki smo ji dodali sladkor in pustimo 10 minut. Sol vmešamo v moko, dodamo vodo s kvasom in oljčno olje ter zamesimo v gladko in mehko testo – po potrebi dodajamo moko. Lahko si pomagamo z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom, ker se nam testo ne bo lepilo na roke, obenem pa bomo dodajali manj moke in bo testo mehkejše.

3Testo pokrijemo s krpo in ga pustimo vzhajati toliko časa, da naraste na dvojno količino. Še enkrat ga pregnetemo, nekaj testa odrežemo in si ga pustimo za okrasitev, preostalega razvaljamo približno 1 cm na debelo. Na sredini razvaljanega testa (kjer bomo položili šunko) testo pustimo malo debelejše, saj nam tam zaradi teže šunke ne bo toliko vzhajalo.

4Šunko položimo na testo, jo tesno ovijemo in dobro zapremo z vseh strani. Testo, ki smo si ga pustili oblikujemo v okraske, lahko naredimo zajčke, rožice, kitko … Štručko premažemo z razžvrkljanim jajcem, prilepimo okraske, premažemo še okraske in pustimo vzhajati samo toliko časa, da se nam pečica segreje na 190°C.

5Pečemo 1 uro. Če se nam zdi, da se kruh žge, ga lahko med peko pokrijemo s peki papirjem ali aluminjasto folijo. Ko je kruh pečen, mora biti lepo zlato-rumeno zapečen. Vzamemo ga iz pečice, malo ohladimo in narežemo.

Nasvet

6Vodo, v kateri smo kuhali šunko, lahko shranimo in jo uporabimo za kuhanje mineštre.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite