Velikonočna šunka v testu

Morda vas zanima

- Oglas -

S šunko v testu bomo na praznično mizo prinesli dobroto, ki bo vredna občudovanja in vsakega grižljaja.

Sestavine za velikonočno šunko v testu

Testo

  • 700 g bele moke
  • 450 ml vode
  • 3/4 kocke kvasa
  • žlička soli
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 kg prekajene šunke
  • 1 jajce za premaz

Postopek

1Šunko dobro operemo in 10 minut kuhamo v vreli vodi. Vode damo toliko, da je šunka cela pokrita. Šunko vzamemo iz vode, jo odcedimo in dobro obrišemo.

2Kvas nadrobimo v mlačno vodo, ki smo ji dodali sladkor in pustimo 10 minut. Sol vmešamo v moko, dodamo vodo s kvasom in oljčno olje ter zamesimo v gladko in mehko testo – po potrebi dodajamo moko. Lahko si pomagamo z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom, ker se nam testo ne bo lepilo na roke, obenem pa bomo dodajali manj moke in bo testo mehkejše.

3Testo pokrijemo s krpo in ga pustimo vzhajati toliko časa, da naraste na dvojno količino. Še enkrat ga pregnetemo, nekaj testa odrežemo in si ga pustimo za okrasitev, preostalega razvaljamo približno 1 cm na debelo. Na sredini razvaljanega testa (kjer bomo položili šunko) testo pustimo malo debelejše, saj nam tam zaradi teže šunke ne bo toliko vzhajalo.

4Šunko položimo na testo, jo tesno ovijemo in dobro zapremo z vseh strani. Testo, ki smo si ga pustili oblikujemo v okraske, lahko naredimo zajčke, rožice, kitko … Štručko premažemo z razžvrkljanim jajcem, prilepimo okraske, premažemo še okraske in pustimo vzhajati samo toliko časa, da se nam pečica segreje na 190°C.

5Pečemo 1 uro. Če se nam zdi, da se kruh žge, ga lahko med peko pokrijemo s peki papirjem ali aluminjasto folijo. Ko je kruh pečen, mora biti lepo zlato-rumeno zapečen. Vzamemo ga iz pečice, malo ohladimo in narežemo.

Nasvet

6Vodo, v kateri smo kuhali šunko, lahko shranimo in jo uporabimo za kuhanje mineštre.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -