Jogurtovo pecivo s kakiji – mehko, dišeče in nežno sladko je tista jesenska sladica, ki združuje sočnost zrelih kakijev in rahlo teksturo jogurtovega testa. Diši po toplini doma, po vanilji in po cimetu – idealno za popoldanski čaj ali sladek zaključek nedeljskega kosila. Preprosto, hitro in vsakič uspe – tako, kot mora biti pravi domači recept.
Sestavine za jogurtovo pecivo s kakiji
- 2 zrela kakija sorte vanilja (za okrasitev)
- ščepec cimeta
Za testo
- 250 g gladke moke
- 110 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci (ločimo rumenjake in beljake)
- 1 zrel kaki (brez koščic)
- 1 navadni jogurt (180 g)
- 100 g stopljenega masla ali 1 dcl sončničnega olja
- 1/2 pecilnega praška
- ščepec soli ali kapljica limoninega soka
- 1 dcl mleka
Postopek priprave
1Rumenjake penasto vmešajte s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Med mešanjem postopoma dodajte stopljeno (a ne vroče) maslo, nato jogurt, mleko in zmiksan zrel kaki brez koščic.
2Moko zmešajte s pecilnim praškom in jo postopoma vmešajte v maso, da dobite gladko testo brez grudic.
3Beljake s ščepcem soli stepite v čvrst sneg in ga z lopatko nežno vmešajte v testo – to bo pecivo naredilo puhasto in rahlo.
4Druga dva kakija olupite, narežite na tanke rezine in jih pripravite za okrasitev. Testo vlijte v pekač (cca 20×30 cm), obložen s peki papirjem, in po vrhu razporedite rezine kakija.
5Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut. Naredite preizkus z zobotrebcem – če iz testa pride suh, je pecivo pečeno.
6Ohlajeno pecivo potresite s cimetom in po želji z malo sladkorja v prahu. Narežite na kose in uživajte v nežnem jesenskem okusu.
Nasveti
- Namesto masla lahko uporabite kokosovo olje – doda prijetno aromo.
- Kaki naj bo popolnoma zrel, skoraj mehak – tako bo testo bolj sočno.
- Pecivo se odlično poda k vaniljevemu sladoledu ali kepici stepene smetane.
- Če želite bolj izrazit okus, dodajte pol žličke mletega ingverja ali kardamoma.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kako shranim jogurtovo pecivo s kakiji?
Hranite ga v zaprti posodi pri sobni temperaturi do 2 dni, ali v hladilniku do 4 dni. Pred serviranjem ga lahko na kratko pogrejete.
Ali lahko uporabim kakijev pire?
Seveda, uporabite 1 večjo skodelico (okoli 150 g) gostega kakijevega pireja – rezultat bo še bolj enakomeren in sočen.
Lahko pecivo zamrznem?
Da, ohlajeno pecivo narežite na kose in jih zamrznite v vrečki za zamrzovanje do 2 meseca. Pred serviranjem ga pustite, da se odtali na sobni temperaturi.