Jogurtovo pecivo s kakiji – mehko, dišeče in nežno sladko

Znam svetuje

Jogurtovo pecivo s kakiji – mehko, dišeče in nežno sladko je tista jesenska sladica, ki združuje sočnost zrelih kakijev in rahlo teksturo jogurtovega testa. Diši po toplini doma, po vanilji in po cimetu – idealno za popoldanski čaj ali sladek zaključek nedeljskega kosila. Preprosto, hitro in vsakič uspe – tako, kot mora biti pravi domači recept.

Sestavine za jogurtovo pecivo s kakiji

  • 2 zrela kakija sorte vanilja (za okrasitev)
  • ščepec cimeta

Za testo

  • 250 g gladke moke
  • 110 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 jajci (ločimo rumenjake in beljake)
  • 1 zrel kaki (brez koščic)
  • 1 navadni jogurt (180 g)
  • 100 g stopljenega masla ali 1 dcl sončničnega olja
  • 1/2 pecilnega praška
  • ščepec soli ali kapljica limoninega soka
  • 1 dcl mleka

Postopek priprave

1Rumenjake penasto vmešajte s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Med mešanjem postopoma dodajte stopljeno (a ne vroče) maslo, nato jogurt, mleko in zmiksan zrel kaki brez koščic.

2Moko zmešajte s pecilnim praškom in jo postopoma vmešajte v maso, da dobite gladko testo brez grudic.

3Beljake s ščepcem soli stepite v čvrst sneg in ga z lopatko nežno vmešajte v testo – to bo pecivo naredilo puhasto in rahlo.

4Druga dva kakija olupite, narežite na tanke rezine in jih pripravite za okrasitev. Testo vlijte v pekač (cca 20×30 cm), obložen s peki papirjem, in po vrhu razporedite rezine kakija.

5Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut. Naredite preizkus z zobotrebcem – če iz testa pride suh, je pecivo pečeno.

6Ohlajeno pecivo potresite s cimetom in po želji z malo sladkorja v prahu. Narežite na kose in uživajte v nežnem jesenskem okusu.

Nasveti

  • Namesto masla lahko uporabite kokosovo olje – doda prijetno aromo.
  • Kaki naj bo popolnoma zrel, skoraj mehak – tako bo testo bolj sočno.
  • Pecivo se odlično poda k vaniljevemu sladoledu ali kepici stepene smetane.
  • Če želite bolj izrazit okus, dodajte pol žličke mletega ingverja ali kardamoma.
Kakijeva marmelada brez sladkorja – naravna sladkost jeseni v kozarcu

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako shranim jogurtovo pecivo s kakiji?

Hranite ga v zaprti posodi pri sobni temperaturi do 2 dni, ali v hladilniku do 4 dni. Pred serviranjem ga lahko na kratko pogrejete.

Ali lahko uporabim kakijev pire?

Seveda, uporabite 1 večjo skodelico (okoli 150 g) gostega kakijevega pireja – rezultat bo še bolj enakomeren in sočen.

Lahko pecivo zamrznem?

Da, ohlajeno pecivo narežite na kose in jih zamrznite v vrečki za zamrzovanje do 2 meseca. Pred serviranjem ga pustite, da se odtali na sobni temperaturi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite