Vstopite v svet nebeškega okusa z našo osvežujočo jogurtovo torto z dodatkom čarobnega bezga. Ne le okusna, temveč tudi lahka in zračna, ta torta predstavlja popolno sladico za tople pomladanske popoldneve. Priprava je preprosta, rezultat pa bo osupljivo sočna in aromatična poslastica, ki bo navdušila vsakega gosta. Dodatek jagod na vrhu pa še obogati ta, že tako izjemen, okus.
Bezgovi cvetovi so majhni, dišeči in imajo značilno belo barvo. Ti čarobni cvetovi cvetijo spomladi in so priljubljeni sestavni del številnih receptov in tradicionalnih zdravil.
Poleg svojega prijetnega vonja in videza imajo bezgovi cvetovi tudi zdravilne lastnosti. V ljudski medicini se pogosto uporabljajo za lajšanje prehladov, kašlja in drugih težav z dihali. Prav tako so znani po svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih.
Pri kuhanju pa bezgovi cvetovi dodajo poseben okus in aromo jedem. Lahko jih uporabite pri pripravi sirupov, sokov, marmelad, čajev in, seveda, sladic, kot je jogurtova torta z bezgom. Njihova nežna cvetlična nota lahko obogati okus katere koli jedi in ustvari pravo kulinarično doživetje. Torej, ko razmišljate o bezgovih cvetovih, razmišljajte o čarobnem dotiku narave, ki ga lahko prinesejo v vašo kuhinjo.
Sestavine za jogurtovo torto z bezgom
Za tortno dno
- 300 g maslenih polnozrnatih piškotov
- 100 g masla
Za kremo
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 500 g navadnega čvrstega jogurta
- 100 ml bezgovega sirupa
- 1 neškropljena limona – lupinica
- 60 g sladkorja v prahu
- 3 paketi želatine fix
Za bezgov žele
- 200 ml vode
- 1 pest svežih bezgovih cvetov
- 100 ml bezgovega sirupa
- 5 lističev želatine
- sok ene limone
Za okras
- 400 g svežih jagod
- 2 bezgova cvetova
Postopek
1Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtinice. Maslo stopimo in ga primešamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu tortnega modela premera 23 cm. Če je masa presuha, dodamo malo mleka. S hrbtno stranjo žlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.
2Jogurtu primešamo bezgov sirup, limonino lupinico in želatino fix. Postavimo ga za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
3Smetano s sladkorjem v prahu čvrsto stepemo in jo enakomerno vmešamo v jogurtovo maso. Rob pekača obložimo z acetatno folijo. Jogurtovo maso razporedimo po piškotni osnovi, poravnamo po vrhu in postavimo v hladilnik.
4Vodo zavremo in prelijemo čez bezgove cvetove.
5Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzli vodi. Vode mora biti kar precej, da se ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo.
6Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se lističi popolnoma stopijo.
7Vodo z bezgovimi cvetovi precedimo, prilijemo bezgov sirup in limonin sok z želatino. dobro premešamo.
8Jogurtovo torto vzamemo iz hladilnika, saj se je medtem jogurtova masa že dovolj strdila, da po njej prelijemo bezgov žele. Torto pustimo čez noč v hladilniku, da se želatina dobro strdi.
9Jagode operemo in narežemo četrtine. Torto vzamemo iz hladilnika in po želatini razporedimo narezane jagode. Okrasimo še z bezgovimi cvetovi in, dokler torte ne postrežemo, postavimo v hladilnik.