Jogurtova torta brez peke z ribezom

Znam svetuje

Jogurtova torta brez peke z ribezom je enostavna in hitro pripravljena sladica, za katero ni potrebno priลพigati peฤice, paฤ pa jo samo utrdimo ter ohladimo s pomoฤjo ลพelatine in hladilnika. Ker je osveลพilna, nam prija predvsem v poletnih mesecih.

Osnova je iz drobljenca, ki je narejen iz zdrobljenih piลกkotov in masla. Ta hrustljava in maslena podlaga daje torti ฤudovito teksturo in dodatno sladkobo.

Naslednji sloj je kremasta jogurtova plast, ki je narejena iz gladkega in kremnega jogurta ter sladke smetane. Jogurtova plast je lahka in sveลพa, s prijetno kislostjo, ki se lepo poveลพe z rdeฤim ribezom. Jogurtova plast se rahlo osladi z dodatkom sladkorja, medu ali sladkega sirupa, da uravnoteลพi kislost.

Na vrhu jogurtove plasti je bogata in osveลพilna plast rdeฤega ribeza. Rdeฤi ribez se lahko uporablja sveลพ ali v obliki sirupa ali ลพeleja. Prispeva intenzivno rdeฤo barvo in rahlo kiselkast okus, ki se lepo dopolnjuje z jogurtom.

Celotna torta se postavi v hladilnik, da se strdi in popolnoma ohladi. Ko je torta pripravljena za postreลพbo, jo okrasimo z dodatnimi sveลพimi rdeฤimi ribezi, stepeno smetano ali metinimi listiฤi, da dodajo sveลพino in vizualno privlaฤnost.

Sestavine za jogurtovo torto brez peke z ribezom

Za tortno dno

  • 300 g maslenih polnozrnatih piลกkotov
  • 80 g masla

Za kremo

  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 500 g navadnega ฤvrstega jogurta
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 3 paketi ลพelatine fix

Za preliv

  • 500 g rdeฤega ribeza – osmukanega
  • 6 listiฤev ลพelatine
  • sok ene limone
  • 1 dl vode po potrebi
  • 80 g sladkorja

Postopek

1Piลกkote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtinice. Maslo stopimo in primeลกamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu tortnega modela premera 23 cm. ฤŒe je masa presuha, dodamo malo mleka. S hrbtno stranjo ลพlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.

2Jogurtu primeลกamo 100 g sladkorja, vaniljev sladkor in ลพelatino fix. Postavimo ga za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano s preostalim sladkorjem ฤvrsto stepemo in jo enakomerno vmeลกamo v jogurtovo maso. Rob pekaฤa obloลพimo z acetatno folijo. Jogurtovo maso razporedimo po piลกkotni osnovi in postavimo v hladilnik.

3Listiฤe  ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzli vodi. Vode mora biti kar precej, da se ne sprimejo. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo. Limonin sok malo segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se listiฤi popolnoma stopijo.

4Ribezove jagode potresemo s sladkorjem in na zmernem ognju poฤasi segrevamo, da spustijo sok. ฤŒe je soka premalo, dolijemo malo vode. Vremo nekaj minut, da se ribez zmehฤa.

5Odstranimo z ognja, primeลกamo ลกe limonin sok z ลพelatino in pustimo, da se malo ohladi.

6Jogurtovo torto vzamemo iz hladilnika, saj se je medtem jogurtova masa ลพe dovolj strdila, da po njej prelijemo ribezove jagode v ลพelatini. Torto pustimo ฤez noฤ v hladilniku, postreลพemo pa hladno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite