Jogurtova torta brez peke z ribezom je enostavna in hitro pripravljena sladica, za katero ni potrebno prižigati pečice, pač pa jo samo utrdimo ter ohladimo s pomočjo želatine in hladilnika. Ker je osvežilna, nam prija predvsem v poletnih mesecih.
Osnova je iz drobljenca, ki je narejen iz zdrobljenih piškotov in masla. Ta hrustljava in maslena podlaga daje torti čudovito teksturo in dodatno sladkobo.
Naslednji sloj je kremasta jogurtova plast, ki je narejena iz gladkega in kremnega jogurta ter sladke smetane. Jogurtova plast je lahka in sveža, s prijetno kislostjo, ki se lepo poveže z rdečim ribezom. Jogurtova plast se rahlo osladi z dodatkom sladkorja, medu ali sladkega sirupa, da uravnoteži kislost.
Na vrhu jogurtove plasti je bogata in osvežilna plast rdečega ribeza. Rdeči ribez se lahko uporablja svež ali v obliki sirupa ali želeja. Prispeva intenzivno rdečo barvo in rahlo kiselkast okus, ki se lepo dopolnjuje z jogurtom.
Celotna torta se postavi v hladilnik, da se strdi in popolnoma ohladi. Ko je torta pripravljena za postrežbo, jo okrasimo z dodatnimi svežimi rdečimi ribezi, stepeno smetano ali metinimi lističi, da dodajo svežino in vizualno privlačnost.
Sestavine za jogurtovo torto brez peke z ribezom
Za tortno dno
- 300 g maslenih polnozrnatih piškotov
- 80 g masla
Za kremo
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 500 g navadnega čvrstega jogurta
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 3 paketi želatine fix
Za preliv
- 500 g rdečega ribeza – osmukanega
- 6 lističev želatine
- sok ene limone
- 1 dl vode po potrebi
- 80 g sladkorja
Postopek
1Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtinice. Maslo stopimo in primešamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu tortnega modela premera 23 cm. Če je masa presuha, dodamo malo mleka. S hrbtno stranjo žlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.
2Jogurtu primešamo 100 g sladkorja, vaniljev sladkor in želatino fix. Postavimo ga za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano s preostalim sladkorjem čvrsto stepemo in jo enakomerno vmešamo v jogurtovo maso. Rob pekača obložimo z acetatno folijo. Jogurtovo maso razporedimo po piškotni osnovi in postavimo v hladilnik.
3Lističe želatine za 10 minut namočimo v mrzli vodi. Vode mora biti kar precej, da se ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo. Limonin sok malo segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se lističi popolnoma stopijo.
4Ribezove jagode potresemo s sladkorjem in na zmernem ognju počasi segrevamo, da spustijo sok. Če je soka premalo, dolijemo malo vode. Vremo nekaj minut, da se ribez zmehča.
5Odstranimo z ognja, primešamo še limonin sok z želatino in pustimo, da se malo ohladi.
6Jogurtovo torto vzamemo iz hladilnika, saj se je medtem jogurtova masa že dovolj strdila, da po njej prelijemo ribezove jagode v želatini. Torto pustimo čez noč v hladilniku, postrežemo pa hladno.