Jogurtova torta brez peke z ribezom je enostavna in hitro pripravljena sladica, za katero ni potrebno priลพigati peฤice, paฤ pa jo samo utrdimo ter ohladimo s pomoฤjo ลพelatine in hladilnika. Ker je osveลพilna, nam prija predvsem v poletnih mesecih.
Osnova je iz drobljenca, ki je narejen iz zdrobljenih piลกkotov in masla. Ta hrustljava in maslena podlaga daje torti ฤudovito teksturo in dodatno sladkobo.
Naslednji sloj je kremasta jogurtova plast, ki je narejena iz gladkega in kremnega jogurta ter sladke smetane. Jogurtova plast je lahka in sveลพa, s prijetno kislostjo, ki se lepo poveลพe z rdeฤim ribezom. Jogurtova plast se rahlo osladi z dodatkom sladkorja, medu ali sladkega sirupa, da uravnoteลพi kislost.
Na vrhu jogurtove plasti je bogata in osveลพilna plast rdeฤega ribeza. Rdeฤi ribez se lahko uporablja sveลพ ali v obliki sirupa ali ลพeleja. Prispeva intenzivno rdeฤo barvo in rahlo kiselkast okus, ki se lepo dopolnjuje z jogurtom.
Celotna torta se postavi v hladilnik, da se strdi in popolnoma ohladi. Ko je torta pripravljena za postreลพbo, jo okrasimo z dodatnimi sveลพimi rdeฤimi ribezi, stepeno smetano ali metinimi listiฤi, da dodajo sveลพino in vizualno privlaฤnost.
Sestavine za jogurtovo torto brez peke z ribezom
Za tortno dno
- 300 g maslenih polnozrnatih piลกkotov
- 80 g masla
Za kremo
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 500 g navadnega ฤvrstega jogurta
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 3 paketi ลพelatine fix
Za preliv
- 500 g rdeฤega ribeza – osmukanega
- 6 listiฤev ลพelatine
- sok ene limone
- 1 dl vode po potrebi
- 80 g sladkorja
Postopek
1Piลกkote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtinice. Maslo stopimo in primeลกamo drobtinam ter dobro pregnetemo. Maso enakomerno razporedimo po dnu tortnega modela premera 23 cm. ฤe je masa presuha, dodamo malo mleka. S hrbtno stranjo ลพlice ali kar z dlanmi oblikujemo tortno dno. Postavimo ga v hladilnik, da se maslo strdi.
2Jogurtu primeลกamo 100 g sladkorja, vaniljev sladkor in ลพelatino fix. Postavimo ga za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi. Smetano s preostalim sladkorjem ฤvrsto stepemo in jo enakomerno vmeลกamo v jogurtovo maso. Rob pekaฤa obloลพimo z acetatno folijo. Jogurtovo maso razporedimo po piลกkotni osnovi in postavimo v hladilnik.
3Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzli vodi. Vode mora biti kar precej, da se ne sprimejo. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo. Limonin sok malo segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Bodimo pozorni, da se listiฤi popolnoma stopijo.
4Ribezove jagode potresemo s sladkorjem in na zmernem ognju poฤasi segrevamo, da spustijo sok. ฤe je soka premalo, dolijemo malo vode. Vremo nekaj minut, da se ribez zmehฤa.
5Odstranimo z ognja, primeลกamo ลกe limonin sok z ลพelatino in pustimo, da se malo ohladi.
6Jogurtovo torto vzamemo iz hladilnika, saj se je medtem jogurtova masa ลพe dovolj strdila, da po njej prelijemo ribezove jagode v ลพelatini. Torto pustimo ฤez noฤ v hladilniku, postreลพemo pa hladno.