Jagodni bezgov sorbet

Znam svetuje

Jagodni bezgov sorbet je prava spomladanska poslastica, ki nas bo osveลพila. Sorbet je osveลพilen sladoled brez mleka, ki ga obiฤajno pripravljajo iz meลกanice vode, sladkorja in sadnega soka ali sadnega pireja. Priprava sorbeta je precej preprosta.

Sorbet naj bi imel svoj izvor v Perziji (danaลกnji Iran) v 4. stoletju pr. n. ลกt. Beseda “sorbet” izvira iz arabskega izraza “sharbat”, ki se nanaลกa na ohlajeno pijaฤo. Prvotno je bil sorbet znan kot ohlajena meลกanica ledu, sadnega soka in medu.

Med osvajanjem Arabcev v 7. stoletju so spoznali sorbet tudi v Evropi. Italijani so bili med prvimi, ki so ga prilagodili in vkljuฤili v svojo kulinariฤno tradicijo.

Skozi stoletja se je sorbet razvijal in postal del osnove za sladoled. Z dodatkom mleka ali smetane so ljudje ustvarili bolj kremast izdelek, ki ga danes poznamo kot sladoled.

Sorbet je postal ลกe posebej priljubljen v toplih poletnih mesecih zaradi svoje osveลพilne narave in dejstva, da ne vsebuje mleฤnih izdelkov.

Danes lahko najdete raznolike okuse sorbeta, ki segajo od klasiฤnih, kot so limona in malina, do bolj eksotiฤnih, kot so ingver, bazilika ali meta.

Zaradi odsotnosti mleฤnih izdelkov je sorbet priljubljen tudi med vegani in tistimi, ki imajo preobฤutljivost na laktozo.

Sorbet je torej sladoledna poslastica z bogato zgodovino, ki je skozi stoletja prehajala skozi razliฤne kulture in se razvijala v razliฤne oblike. Danes je priljubljen del svetovne kulinarike in je znana osveลพujoฤa sladica.

Sestavine za jagodni bezgov sorbet

  • 250 g jagod
  • 4 veฤji bezgovi cvetovi
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 150 ml vode
  • 1 limona ali pomaranฤa โ€“ sok

Postopek

1V sonฤnem vremenu, ko vsaj kakลกen dan  ni deลพevalo,  naberemo bezgove cvetove. Dobro jih oฤistimo, v cvetovih se kaj rade skrivajo razliฤne ลพuลพelke. Lahko jih tudi na hitro oplaknemo s hladno vodo, vendar jih ne peremo predolgo, da ne izgubijo preveฤ vonj in okusa.

2V loncu zavremo vodo, ji dodamo sladkor in kuhamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi in voda zbistri.

3Sirup dobro ohladimo, nato ga prelijemo ฤez bezgove cvetove in postavimo v hladilnik. Dlje kot se bodo namakali, veฤ okusa in vonja bodo spustili v sirup. Cvetove poberemo iz sirupa.

4Jagode in limonin ali pomaranฤni sok zmiksamo v gladek pire.

5Pire dodamo bezgovemu sirupu, dobro premeลกamo in precedimo skozi gosto gazo, da se znebimo odpadlih cvetkov in koลกฤkov.

6Dobljeno meลกanico nalijemo v pladenj z viลกjim robom in postavimo za dve uri v zmrzovalnik.

7Po dveh urah sorbet dobro premeลกamo z vilicami, da zdrobimo led in pustimo v zmrzovalniku ลกe dve uri. Vmes, vsake pol ure sorbet premeลกamo.

8Tako pripravljen sorbet postreลพemo takoj.

Nasveti kako postreลพemo jagodni bezgov sorbet

Preprosto zajemite ลพlico sorbeta in jo dajte v kozarec ali skodelico. Lahko jo okrasite z rezino sveลพega sadja ali listom mete za dodaten okus.

Namesto obiฤajnih posodic lahko sorbet postreลพete neposredno v lupini sadja, na primer v limetini lupini ali polovici manga. To ustvari edinstveno in okusno prezentacijo.

Sorbet je odliฤen dodatek k drugim sladicam. Na primer, lahko ga postreลพete ob kolaฤu, piti ali pa ga uporabite kot osveลพujoฤo noto med serviranjem drugih sladic.

Uporabite sorbet kot osveลพujoฤo sestavino v koktajlih. Lahko ga meลกate z vodko in peneฤim vinom ali jagodnim likerjem,  skratka kar nam je vลกeฤ.

Jagodnemu sorbetu lahko, poleg bezgovih cvetov dodajamo tudi razliฤne dodatke, poskusite v sirup dodati nekaj cvetov diลกeฤe vrtnice ali metinih listiฤe. Odliฤne se ujame tudi s ลกฤepcem naribanega ingverja, skratka, pustite domiลกljiji svojo pot in ustvarite svoj lasten, edinstven recept za jagodni bezgov sorbet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite