Jagodni bezgov sorbet je prava spomladanska poslastica, ki nas bo osveลพila. Sorbet je osveลพilen sladoled brez mleka, ki ga obiฤajno pripravljajo iz meลกanice vode, sladkorja in sadnega soka ali sadnega pireja. Priprava sorbeta je precej preprosta.
Sorbet naj bi imel svoj izvor v Perziji (danaลกnji Iran) v 4. stoletju pr. n. ลกt. Beseda “sorbet” izvira iz arabskega izraza “sharbat”, ki se nanaลกa na ohlajeno pijaฤo. Prvotno je bil sorbet znan kot ohlajena meลกanica ledu, sadnega soka in medu.
Med osvajanjem Arabcev v 7. stoletju so spoznali sorbet tudi v Evropi. Italijani so bili med prvimi, ki so ga prilagodili in vkljuฤili v svojo kulinariฤno tradicijo.
Skozi stoletja se je sorbet razvijal in postal del osnove za sladoled. Z dodatkom mleka ali smetane so ljudje ustvarili bolj kremast izdelek, ki ga danes poznamo kot sladoled.
Sorbet je postal ลกe posebej priljubljen v toplih poletnih mesecih zaradi svoje osveลพilne narave in dejstva, da ne vsebuje mleฤnih izdelkov.
Danes lahko najdete raznolike okuse sorbeta, ki segajo od klasiฤnih, kot so limona in malina, do bolj eksotiฤnih, kot so ingver, bazilika ali meta.
Zaradi odsotnosti mleฤnih izdelkov je sorbet priljubljen tudi med vegani in tistimi, ki imajo preobฤutljivost na laktozo.
Sorbet je torej sladoledna poslastica z bogato zgodovino, ki je skozi stoletja prehajala skozi razliฤne kulture in se razvijala v razliฤne oblike. Danes je priljubljen del svetovne kulinarike in je znana osveลพujoฤa sladica.
Sestavine za jagodni bezgov sorbet
- 250 g jagod
- 4 veฤji bezgovi cvetovi
- 150 g sladkorja v prahu
- 150 ml vode
- 1 limona ali pomaranฤa โ sok
Postopek
1V sonฤnem vremenu, ko vsaj kakลกen dan ni deลพevalo, naberemo bezgove cvetove. Dobro jih oฤistimo, v cvetovih se kaj rade skrivajo razliฤne ลพuลพelke. Lahko jih tudi na hitro oplaknemo s hladno vodo, vendar jih ne peremo predolgo, da ne izgubijo preveฤ vonj in okusa.
2V loncu zavremo vodo, ji dodamo sladkor in kuhamo toliko ฤasa, da se sladkor raztopi in voda zbistri.
3Sirup dobro ohladimo, nato ga prelijemo ฤez bezgove cvetove in postavimo v hladilnik. Dlje kot se bodo namakali, veฤ okusa in vonja bodo spustili v sirup. Cvetove poberemo iz sirupa.
4Jagode in limonin ali pomaranฤni sok zmiksamo v gladek pire.
5Pire dodamo bezgovemu sirupu, dobro premeลกamo in precedimo skozi gosto gazo, da se znebimo odpadlih cvetkov in koลกฤkov.
6Dobljeno meลกanico nalijemo v pladenj z viลกjim robom in postavimo za dve uri v zmrzovalnik.
7Po dveh urah sorbet dobro premeลกamo z vilicami, da zdrobimo led in pustimo v zmrzovalniku ลกe dve uri. Vmes, vsake pol ure sorbet premeลกamo.
8Tako pripravljen sorbet postreลพemo takoj.
Nasveti kako postreลพemo jagodni bezgov sorbet
Preprosto zajemite ลพlico sorbeta in jo dajte v kozarec ali skodelico. Lahko jo okrasite z rezino sveลพega sadja ali listom mete za dodaten okus.
Namesto obiฤajnih posodic lahko sorbet postreลพete neposredno v lupini sadja, na primer v limetini lupini ali polovici manga. To ustvari edinstveno in okusno prezentacijo.
Sorbet je odliฤen dodatek k drugim sladicam. Na primer, lahko ga postreลพete ob kolaฤu, piti ali pa ga uporabite kot osveลพujoฤo noto med serviranjem drugih sladic.
Uporabite sorbet kot osveลพujoฤo sestavino v koktajlih. Lahko ga meลกate z vodko in peneฤim vinom ali jagodnim likerjem, skratka kar nam je vลกeฤ.
Jagodnemu sorbetu lahko, poleg bezgovih cvetov dodajamo tudi razliฤne dodatke, poskusite v sirup dodati nekaj cvetov diลกeฤe vrtnice ali metinih listiฤe. Odliฤne se ujame tudi s ลกฤepcem naribanega ingverja, skratka, pustite domiลกljiji svojo pot in ustvarite svoj lasten, edinstven recept za jagodni bezgov sorbet.