Vsem poznan jabolčni zavitek ali po domače štrudelj. Klasika.
Sestavine
Testo
- 200 g pšenične bele moke
- 20 g olja
- sol
- voda
Nadev
- 1 kg jabolk
- 70 g sladkorja
- cimet
- 50 g rozin
- limonina lupinica
- maslo
- 4 žlice drobtin
Postopek
1V posodo stresemo moko, ji dodamo olje, sol in mlačno vodo. Gnetemo toliko časa, da nastane lepo gladko testo. Oblikujemo ga v kepo, ki jo po vrhu namažemo z oljem. Vlečeno testo pustimo počivati približno eno uro. Nato ga damo na pomokano površino, ga razvaljamo in razvlečemo.
2Jabolka operemo, olupimo, jim odstranimo pečke in jih naribamo. Dodamo sladkor, cimet, rozine in limonino lupinico. Premešamo. V ponvi segrejemo nekaj masla, dodamo drobtine in jih prepražimo. Drobtine z maslom namažemo po polovici testa. Na namazan del testa damo jabolčni nadev in zavitek zvijemo. Zvijati začnemo na namazanem delu.
3Pekač namastimo in vanj položimo zavitek. Po vrhu damo še nekaj rezin masla in pečemo 40 min na 170°C. Malo pred koncem lahko zavitek še enkrat premažemo s stopljenim maslom.