Jesenska pita z jesenskimi plodovi narave.
Sestavine
Testo
- 400 g moke
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajca
- 250 g masla
- naribana lupinica 1/2 limone
Nadev
- 3 večja jabolka, narezana na majhne kose
- 3 večja naribana jabolke
- 50 g masla
- 50 g sladkorja
- 3 vaniljeva sladkorja
- 10 g cimeta
- 1 pest rozin
- 1 pest mletih orehov za posip
Priprava
1Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo. Jajca penasto umešamo skupaj s sladkorjem, dokler se ta ne stopi. Dodamo maslo, segreto na sobno temperaturo, in naribano limonino lupinico. Vse sestavine za testo zmešamo in pustimo, da počiva 1 uro v hladilniku.
2Medtem pripravimo nadev. Jabolka, maslo, sladkor, cimet in rozine skupaj kuhamo, dokler se ne povežejo in zgostijo. Pustimo nadev, da se ohladi.
3Testo razdelimo na dve polovički. Eno polovico testa razvlečemo in položimo v pekač za pito, ki naj bo velikosti 24 centimetrov. Pečemo 10 minut na 160°C in spečeno testo pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
4Nanj zatem izlijemo nadev in ga lepo enakomerno razporedimo. Posujemo s pestjo mletih orehov. Od druge polovice testa naredimo 1,5 centimetra široke trakove in jih prek pite položimo v obliki mreže. Pečemo 35 minut na 160°C.