V bistvu ni pita v klasičnem pomenu besede, je bolj podobna tartu. Je pa prav tako dobra. Hrustljavo testo, svežina jabolk z limono in kremno polnilo se združijo v popolno sladico.
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa ali 1 kocka zmrznjenega
- 3 jabolka
- sok ene limone
- 2 jajci
- 1 vaniljev sladkor
- 60 g sladkorja
- 1/2 žličke cimeta
- 150 ml sladke smetane za stepanje
Postopek
1Recept je za pekač premera 26 cm. Pečico predgrejemo na 180 °C.
2Testo razvaljamo na velikost pekača, plus 2 centimetra za rob. Pekač obložimo s peki papirjem in naj razporedimo razvaljano testo. Dno večkrat prebodemo z vilicami, da se med peko na napihne.
3Limono stisnemo v posodo. Jabolka olupimo, odstranimo peške, narežemo na tanke rezine in damo v posodo z limono, da ne počrnijo. Potresemo jih s cimetom.
4Jajca in oba sladkorja penasto vmešamo, dodamo smetano in dobro premešamo. Testeno dno prekrijemo s plastjo jabolk, prelijemo s kremo in po vrhu zlagamo (kot domine) preostale jabolčne krhlje. Pito postavimo v pečico za približno 45 minut, oziroma toliko časa, da se lepo zapeče. Malo ohladimo in postrežemo.