Figova pita

Morda vas zanima

- Oglas -

Figa je starodavna sadna vrsta. Gojili so jo že v starem Egiptu in Grčiji. V grški mitologji sta ji s svojim opevanjem mesto odredila Homer in Platon, v obdobju antičnega Rima, pa je svoje mesto našla tudi v takratni mitologiji. Za nekatere je figa najboljši poletni sadež, zato je priprava figove pite za ljubitelje fig, odlična izbira.

Sestavine

  • 200 g moke
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja
  • lupina pomaranče
  • ščep soli
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 rumenjak
  • sveže fige (6-8)

Mandljeva pasta:

  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 140 g mletih mandljev
  • 75 g moke

Sirup

  • lupina in sok pomaranče
  • 35 g sladkorja

Postopek

1V posodo stresemo moko, ščep soli, hladno maslo in zmešamo, da dobimo drobtine. Dodamo sladkor in pomarančno lupino ter premešamo. Da vse sestavine povežemo v testo, odamo še vanilijo, rumenjak in žlico mrzle vode. Razvaljamo v velikost modela za pite, pekač namastimo, obložimo s testom in oblikujemo rob. Dno prebodemo z vilicami in damo za pol ure v hladilnik.

2Medtem v skledi penasto umešamo maslo s sladkorjem in jaci ter dodamo moko in mandlje.

3Pečico segrejemo na 180 stopinj. Po testu namažemo mandljevo pasto in poravnamo. Fige očistimo, jim odstranimo peclje ter razpolovimo. Razporedimo jih po pasti (odrezana stran gor oz. olupek potopljen v kremo). Pečemo približno eno uro.

4Pito ohladimo. Medtem naredimo sirup. V kozico damo sok ene pomaranče z lupino in sladkorjem, dodamo žlico vode in zavremo. Znižamo temperaturo in kuhamo še 5 minut, da nastane sirup, ki ga s čopičem premažemo po piti.

Prejšnji članekSkutin kolač s slivami
Naslednji članekPoširane breskve
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi