Marmelada iz žižol

Znam svetuje

Marmelada iz žižol po okusu spominja na marmelado iz jabolk, čeprav v sebi nosi tudi okus datljev. Sladkost je odvisna od zrelosti žižol in dodanega sladkorja. Plodovi žižol prinašajo nežno sadno noto, ki se lepo poveže z okusom jabolka in limonine lupinice.

Marmelada iz žižol in njen okus

Marmelada iz žižol ima izrazit, sladek okus, ki ga dopolnjuje rahlo kisel okus. Prisotnost amaretta doda rahlo oreščkasto in aromatično noto, ki obogati okus marmelade. Cimet doprinese toplo in začinjeno noto, ki se lepo ujema s sladkostjo plodov.

Celotna kombinacija teh sestavin ustvari harmonično in kompleksno marmelado z izjemno aromo, ki vas bo prevzela. Okus marmelade iz žižol je bogat, sladek, rahlo pikanten in vabljenje k uživanju v vsakem grižljaju.

Marmelada iz žižol je vsestranska in jo lahko uporabite na različne načine:

  1. Na kruhu ali toastu: Najbolj klasičen način uživanja marmelade je na svežem kruhu ali tostu. Razmažite jo po kruhu in uživajte v okusu.
  2. Za polnjenje peciva: Uporabite marmelado kot nadev za različna peciva, piškote ali pite. Dodajte jo v sredino piškotov ali peciva pred peko.
  3. Za sladke sendviče: Pripravite sladki sendvič tako, da razmažete marmelado med rezine kruha ali brioša. Dodajte lahko tudi maslo ali kremni sir.
  4. Za sladke palačinke in palačinke: Uporabite marmelado kot nadev za palačinke ali palačinke. Razmažite jo po testu pred zvijanjem.
  5. V sladicah in tortah: Dodajte marmelado kot sestavino v različne sladice, kot so pite, cheesecake-i ali celo vaniljev sladoled.
  6. Z jogurtom ali skuto: Vmešajte marmelado v jogurt ali skuto za dodaten okus in sladkost.
  7. Za glaziranje mesa: Uporabite marmelado kot glazuro za pečeno meso, kot je piščanec ali svinjina, za dodaten sladek in saden okus.
  8. Kot dodatek siru: Postrezite marmelado z različnimi siri, saj se odlično ujema s slanimi okusi sira.
  9. V koktajlih in napitkih: Uporabite marmelado za pripravo koktajlov ali osvežujočih napitkov.
  10. Na sladoledu: Dodajte marmelado kot preliv na sladoled za dodaten okus in sladkost.

Marmelada iz žižol se lepo ujema s številnimi jedmi in prigrizki ter ji dodaja sladek in saden pridih.

Prehranska vrednost marmelade iz žižol

Približna ocena prehranske vrednosti za 100 gramov marmelade iz žižol:

  • Energijska vrednost: Približno 250-300 kcal
  • Ogljikovi hidrati: Približno 60-70 g
    • Sladkorji: Približno 50-60 g
  • Maščobe: Približno 0-1 g
  • Beljakovine: Približno 0-1 g
  • Vlaknine: Približno 2-3 g

Marmelada iz žižol ima zmerne kalorije, bogata je z ogljikovimi hidrati, predvsem sladkorji, ter ima minimalne količine maščob in beljakovin. Kljub visoki vsebnosti sladkorjev vsebuje tudi nekaj vlaknin, kar jo naredi za prijeten dodatek k različnim jedem.

Žižole v žganju

Sestavine za marmelado iz žižol

  • 1 kg žižol
  • 500 gramov sladkorja
  • 600 ml vode
  • 1 jabolko
  • limona, neškropljena
  • 1 dcl kozarec amaretta (po želji)
  • 1/2 žličke mletega cimeta

Postopek

1Žižole operemo, jih damovv lonec z vodo, pridamo še olupljeno in narezano jabolko, na rezance narezano limonino lupinico in limonin sok. Za lupljenje limone si pomagamo z lupilcem, ostanke belega olupka pa postrgamo z nožem.

2Kuhamo na srednji temperaturi, dokler se žižole ne zmehčajo, kar traja približno uro in pol.

3Ko so žižole mehke, vse skupaj prepasiramo skozi cedilo z večjimi luknjami, ki bodo ustavile koščice. Če je potrebno, ponovimo postopek. Nastali pire damo nazaj v lonec, dodamo sladkor in 200 ml vode, amaretto in cimet ter kuhamo na srednji vročini še 15 minut.

4Vročo marmelado prelijemo v manjše steklene, sterilizirane kozarčke in jih dobro zapremo. Pokrijemo z odejo, pustimo, da se ohladijo in jih damo v hladen, temen prostor. Pravilno pripravljeno in shranjeno marmelado iz žižol lahko hranite do enega leta.

Če te zanima …

… katera hranila vsebujejo žižole:

  1. Ogljikovi hidrati: Žižole so bogate z ogljikovimi hidrati, predvsem v obliki sladkorjev, kot so glukoza, fruktoza in saharoza. Ogljikovi hidrati so glavni vir energije.
  2. Prehranske vlaknine: V žižolah je prisotnih tudi nekaj prehranskih vlaknin, ki so pomembne za prebavo, zdravje prebavil in uravnavanje ravni sladkorja v krvi.
  3. Vitamini: Žižole vsebujejo različne vitamine, vključno z vitaminom C, ki je antioksidant in pomemben za imunski sistem, ter vitamini skupine B, ki so ključni za energijski metabolizem.
  4. Minerali: Med minerali, ki jih vsebujejo žižole, so kalij, železo, magnezij, fosfor in cink. Ti minerali so nujni za normalno delovanje telesa, vključno z mišično funkcijo, tvorbo krvi in metabolizmom.
  5. Antioksidanti: Žižole vsebujejo antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov ter imajo protivnetne lastnosti.
  6. Flavonoidi in fenolne spojine: Žižole vsebujejo flavonoide in druge fenolne spojine, ki so koristne za zdravje srca, imunskega sistema in splošno dobro počutje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite