Marmelada iz žižol po okusu spominja na marmelado iz jabolk, čeprav v sebi nosi tudi okus datljev.
Sestavine
- 1 kg žižol
- 500 gramov sladkorja
- 600 ml vode
- 1 jabolko
- limona, neškropljena
- 1 dcl kozarec amaretta (po želji)
- 1/2 žličke mletega cimeta
Postopek
1Žižole operemo, damo jih v lonec z vodo, pridamo še olupljeno in narezano jabolko, na rezance narezano limonino lupinico in limonin sok.
2Kuhamo na srednji temperaturi, dokler se žižole ne zmehčajo, kar traja približno uro in pol.
3Ko so žižole mehke, vse skupaj prepasiramo skozi cedilo z večjimi luknjami, ki bodo ustavile koščice. Nastali pire damo nazaj v lonec, dodamo sladkor in 200 ml vode, amaretto in cimet ter kuhamo na srednji vročini še 15 minut.
4Vročo marmelado prelijemo v manjše steklene, sterilizirane kozarčke in dobro zapremo. Pokrijemo z odejo, pustimoi, da se ohladijo in damo v hladen, temen prostor.