Domači borovničev jogurt

Znam svetuje

Kupljeni sadni jogurti so velikokrat obilno sladkani in zato nezdravi. Pripravimo si okusen sadni jogurt kar doma.

Sestavine

  • 1 l mleka
  • 1 lonček navadnega jogurta
  • 200 g borovnic
  • nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta
  • ščepec cimeta
  • naravno sladilo ali javorov sirup po okusu

Postopek

1V lonec nalijemo mleko in ga zavremo. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi na telesno temperaturo, idealna je 37-38°C.  Z mleka odstranimo smetano, ki se je nabrala na vrhu. Temperatura mleka ne sme presegati 40°C, sicer se bodo uničile vse bakterije, ki jih potrebujemo za pripravo jogurta.

2Jogurtu, ki naj bo sobne temperature primešamo nekaj žlic prevretega in ohlajenega mleka in ga vmešamo v mleko. Res dobro premešamo in lonec postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 50°C. Pečico izklopimo in pustimo lonec čez noč v pečici.

3Naslednji dan borovnice operemo (nekaj jih prihranimo za okras), zmiksamo in stresemo v lonec. Dodamo malo vanilje in cimeta in na nizki temperaturi segrevamo. Večkrat premešamo in kuhamo nekaj minut, da se sadni pire nekoliko zgosti. Če želimo, ga lahko malo posladkamo z javorovim sirupom, medom ali stevio. Pire ohladimo.

4V manjše skodelice damo na dno nekaj žlic borovničevega pireja in čez prelijemo jogurt. Preden postrežemo ga ohladimo v hladilniku in okrasimo s svežimi borovnicami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite