Čokoladno-malinova torta je izvrstnega okusa in prelepa na pogled.
Sestavine za čokoladno – malinovo torto
Čokoladni biskvit
- 3 jajca (velikosti M)
- 120 g kristalnega sladkorja
- 30 ml vode
- 40 ml olja
- 100 g gladke moke
- 20 g kakava v prahu
- 6 g pecilnega praška
Postopek
1Pečico segrejemo na 180°C. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 8-10 minut. Med stepanjem počasi prilivamo vodo in stepamo še 5 minut. Prilijemo olje in ga z lopatko vmešamo k masi. Na maso presejemo moko s kakavom in pecilnim praškom ter nežno vmešamo z lopatko.
2Maso enakomerno razporedimo po pekaču, premera 18/19 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo približno 23-25 minut – naredimo preizkus z zobotrebcem.
3Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga prestavimo na mrežo in še mlačnega ovijemo s plastično živilsko folijo.
Svetel biskvit
- 2 jajci (velikostni razred M)
- 60 g kristalnega sladkorja
- 20 ml vode
- 30 ml olja
- 75 g gladke moke
- 4 g pecilnega praška
1Svetel biskvit pripravimo po enakem postopku kot temnega. Pečemo ga približno 15-17 minut – naredimo preizkus z zobotrebcem.
2Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga prestavimo na mrežo in še mlačnega ovijemo s plastično živilsko folijo.
3Med hlajenjem biskvitov si pripravimo poljubno raztopino za vlaženje (potrebovali je bomo približno 160-200 ml, navlažimo po okusu).
Čokoladna krema
- 100 g temne čokolade (50%)
- 30 ml mleka
- 1,5 lističa želatine
- 240 g sladke smetane za stepanje (36%)
1Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno. Koščke čokolade s 30 ml mleka raztopimo nad paro ali s 15 sekundnimi intervali v mikrovalovni pečici. Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
2V stopljeni čokoladi raztopimo ožete lističe želatine (po potrebi jih dogrejemo nad paro ali za 5 sekund v mikrovalovni pečici) in čokolado ohladimo do mlačnega. Še topli čokoladi nežno, z lopatko, v treh korakih primešamo hladno stepeno smetano.
3Temni biskvit prerežemo na dva diska, debela cca. 2 cm. Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč. Premažemo ga s čokoladno kremo (2 žlici kreme prihranimo) in površino poravnamo.
4Svetel biskvit odrežemo tako, da dobimo disk debeline cca 2 cm. Položimo ga na čokoladno kremo in nežno pritisnemo. Navlažimo.
Malinova krema
- 80 g zamrznjenih malin
- 45 g kristalnega sladkorja
- 1,5 lističa želatine
- 150 g mascarpone sira
- 15 g sladkorja v prahu
- 180 g sladke smetane za stepanje (36%)
1Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno. Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. Maline s sladkorjem segrejemo do vretja, jih pretlačimo in odstavimo. V toplem malinovem pireju raztopimo ožete lističe želatine. Mascarpone sir gladko razmešamo s sladkorjem v prahu, dodamo malinov pire in dobro premešamo. Nazadnje z lopatko v dveh korakih primešamo stepeno smetano. Kremo premažemo po svetlem biskvitu in površino poravnamo.
*** malinovi kremi poljubno dodamo plast odtajanih ali svežih malin.
2Na kremo položimo preostali temni biskvit in ga nežno pritisnemo ob kremo. Biskvit navlažimo in premažemo s prihranjeno čokoladno kremo.
3Torto damo v hladilnik čez noč ali za vsaj 6 ur, nato jo premažemo z ganachejem.
Ganache
- 300 g temne čokolade (50%)
- 150 g sladke smetane za stepanje (36%)
1Smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo po koščkih čokolade. Počakamo eno minuto in z lopatko počasi mešamo, da dobimo gladko kremo. Ganache pred uporabo ohladimo na sobno temperaturo.
2S pomočjo paletnega noža na torto nanesemo najprej prvi, tanki premaz (crumb coat) in torto damo v hladilnik, da se premaz strdi. Ganache nanesemo najprej na vrh torte, nato ga premažemo še po straneh in gladimo z gladilko. Ko smo z videzom zadovoljni, torto damo v hladilnik za eno uro, da se premaz strdi. Nazadnje z gladilko popravimo še robove in torto poljubno dekoriramo.
Nasvet