Če bi zares radi naredili vtis in združili bogat okus čokolade z osvežilno citrusnimi notami pomaranče in ščepcem ognja, ki bo v sladico vdahnil strast, potem ste na pravem mestu, saj pripravljamo čokoladni narastek s flambiranimi pomarančami. Tako se crklja najljubše.
Sestavine za čokoladni narastek s flambiranimi pomarančami
Čokoladni narastek
- 80 g temne čokolade
- 40 g sladkorja
- 40 g moke
- 20 g mletih praženih lešnikov
- 40 g masla
- 2 beljaka
- 2 rumenjaka
Flambirane pomaranče
- 2 pomaranči
- 25 g sladkorja
- 5 g masla
- 0,3 dl pomarančnega likerja
Postopek
Čokoladni narastek
1V posodi, na katero se prilega naš kotliček, pristavimo in zavremo za 4 prste vode za vodno kopel. V kotliček nalomimo čokolado in dodamo maslo, da se stopi.
2Pomaranči olupimo, vključno z belo kožico in odstranimo peške. Krhlje zložimo na krožnik.
3Pečico segrejemo na 180°C. Penasto umešamo stopljeno čokolado, nato beljake stepemo v čvrst sneg. Sneg nežno vmešamo v masleno čokoladno zmes ter pridamo še penasto umešane rumenjake. Na koncu zmesi dodamo še mlete pražene lešnike.
4Ognjevarna modelčka s prostornino 1,5 decilitra namažemo s stopljenim maslom in potresemo s sladkorjem.
5Pripravljeno maso nalijemo v modelčka, ki ju za približno 12 minut potisnemo v segreto pečico.
Flambirane pomaranče
6V široko in dovolj visoko ponev stresemo sladkor in na zmernem ognju pustimo, da se stopi. Pridamo maslo in ob robu ponve prilijemo pomarančni liker. Segrejemo na okoli 60°C.
7S prižgano daljšo vžigalico ali vžigalnikom na daljšem ročaju, ob robu, prižgemo alkoholne hlape v ponvi. Pazimo, da smo dovolj odmaknjeni, saj je ogenj lahko zelo močan in plameni visoki (pazimo tudi na viseče omarice, nape, ipd.). Z gorečim likerjem prelijemo pomarančne krhlje.
8Pečena narastka zvrnemo na krožnika in ju obložimo s flambiranimi pomarančami.
Nasvet
Pražene lešnike lahko nadomestimo s praženimi mandlji.