Ta sočna sladica je toskanskega izvora in pripravljajo jo predvsem za velikonočne praznike. Za čokoladno zdrobovo torto so značilni krhko testo, okusna zdrobova krema in čokoladni preliv.
Sestavine za čokoladno zdrobovo torto
Testo
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- 200 g moke
- 100 g sladkorja
- 65 g zmehčanega masla
- naribana lupinica neškropljene limone
- ščepec soli
Krema
- 2 jajci
- 500 ml mleka
- 250 g pasirane skute
- naribana lupinica ene neškropljene pomaranče
- 100 g sladkorja v prahu
- 125 g zdroba
- 1/2 stroka vanilje
- ščepec cimeta
Čokoladni preliv
- 200 g temne čokolade s 60% deležem kakava
- 200 ml smetane
Postopek
1Najprej pripravimo zdrobovo kremo. Na štedilnik pristavimo mleko z vaniljevim strokom, ki ga vzdolžno prerežemo. Tik preden zavre, dodamo zdrob in ob nenehnem mešanju kuhamo 10 minut, dokler se ne zgosti. Pustimo, da se ohladi in občasno premešamo, da preprečimo nastanek grudic.
2V večjo skledo presejemo moko. Na sredini naredimo jamico, v katero damo jajce, rumenjak, sladkor in naribano limonino lupinico. Maslo narežemo na tanke lističe in jih razporedimo po obodu, malo posolimo in na hitro zgnetemo gladko testo. Testo pokrijemo in postavimo za pol ure v hladilnik.
3Jajca stepemo s sladkorjem, da dobimo rahlo penasto zmes. Dodamo skuto, cimet in pomarančno lupinico. Jajčno zmes vlijemo k ohlajenemu zdrobu (vaniljev strok odstranimo) in z električnim mešalcem dobro premešamo.
4Pečico segrejemo na 180°C. Pekač za pite dobro namastimo z maslom in potresemo z moko. Na pomokani deski razvaljamo krhko testo na približno pol cm debeline, da lahko z njim pekač v celoti obložimo (tako dno kot rob). Večkrat ga prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem in obtežimo s fižolom. Pečemo 10 minut – slepa peka.
5Na pečeno testeno osnovo vlijemo zdrobovo kremo, poravnamo po vrhu in pečemo še 40 minut. Torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi.
6Medtem ko se torta hladi, pripravimo še čokoladni ganache. Temno čokolado razlomimo na koščke in stopimo v vodni kopeli. Hkrati rahlo segrejemo smetano, ki jo postopoma vmešamo v stopljeno čokolado.
7Torto prelijemo s čokoladnim ganachejem in površino poravnamo. Vsaj za eno uro jo postavimo v hladilnik, da se bo lažje rezala.