Pirh, pisanica remenka ali velikonočno jajce

Znam svetuje

Vse to so imena za jajca, ki jih ob Veliki noči trdo skuhamo in okrasimo oziroma barvamo. Po stari metodi za barvanje uporabimo olupke rdeče čebule. Pred tem naberemo različne oblike listov, trav in cvetov. Položimo jih na surovo jajce, zavijemo in zavežemo v najlonko ter skuhamo. Kuhane namažemo z oljem ali špehom, da dobijo sijaj. Odlično naravno barvilo je tudi vino, na primer teran.

Poleg kuhanih jajc naše mize lahko krasijo tudi spihane jajčne lupine. Z različnimi tehnikami nastanejo čudovite umetnine. Pri nas so najbolj znane belokranjske pisanice ali prekmurske remenke.

Belokranjci se tradicionalno začnejo pripravljati na pisanke že v zimskem času. Jajca, pisač, čebelji vosek, sveča in barve so stvari, brez katerih ne gre. Z različnimi tehnikami nastanejo čudoviti ornamenti. V preteklosti so pisanice izdelovala dekleta, ki so svoji umetnini velikokrat dodala kakšen verz. Najlepšo pisanico so nato na praznik podarile fantu in mu s tem izkazale ljubezen. Prva razstava belokranjskih pisanic je bila leta 1920, ko so na ogled ponudili kar 700 dih jemajočih pisanic.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite