Češnjev štrudelj

Znam svetuje

Štrudelj je nekakšna klasika med sladicami, pripravljamo ga z različnimi nadevi in na sto različnih načinov. Ko zorijo češnje, je pa pri nas večkrat na mizi tale zavitek s češnjami.

Sestavine

  • Vlečeno testo (recept najdete pod zavihkom kruh in testo- naredimo polovico)
  • 1,5 kg svežih češenj
  • 2 žlički limonine lupinice
  • 1 lonček kisle smetane
  • 1 jajce
  • 80 g drobtinic
  • 80 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 4 žlice stopljenega masla
  • 10 g sladkorja v prahu

Postopek

1V ponvi, na zmernem ognju stopimo maslo in dodamo drobtinice ter mešamo toliko časa, da se drobtinice zapečejo do zlato-rjave barve. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Primešamo še sladkor in cimet.

2Češnjam odstranimo peclje in jih razkoščičimo. V skledici zmešamo kislo smetano, limonino lupinico in jajce.

3Testo na večjem prtu najprej tanko razvaljamo, nato pa razvlečemo na res tanko plahto. Raztegnemo v pravokotno obliko, krajši rob naj se prilega dolžini pekača.

4Polovico testa namažemo z dvema žlicama masla, drugo polovico pa z drobtinicami. Pustimo nekaj centimetrov roba. Češnje enakomerno razporedimo po drobtinicah. Po vrh namažemo kislo smetano.

5Stranske konce testa spodvihamo, da nam nadev ne bo uhajal med zvijanjem.

5S pomočjo prta testo zavijamo, začnemo na tistem koncu, kjer so nadevane češnje. Na koncu ga prestavimo na peki papir in sicer tako, da je spoj na dnu. Naš štrudelj s papirjem postavimo na pekač. Dobro ga premažemo s stopljenim maslom.

6Pečico predgrejemo na 200°C, pečemo na srednji rešetki 45-50 minut. Vmes za nekajkrat premažemo z maslom, da se naredil lepo zapečena svetlo rjava skorjica.

7Pečenega malo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Najboljši je še mlačen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite