Sok iz brusnic in z medom

Znam svetuje

V današnjem hitrem tempu življenja si želimo ohraniti svoje zdravje na najbolj naraven način. Sok iz brusnic in z medom, bogat z vitamini, minerali in antioksidanti, predstavlja odlično izbiro za krepitev imunskega sistema in splošno dobro počutje.

Kljub svoji prvotni trpkosti so lahko prava zakladnica okusov, zlasti ko jih pretvorimo v osvežujoč sok. Mnogi kupljeni sokovi vsebujejo presežek sladkorja ali dodane sestavine, kot so jabolka. Zato vam predstavljamo preprost recept za domač sok iz brusnic, ki ga lahko sladkamo z naravnimi sladili, kot je med. S tem ne le uživate v okusnem napitku, temveč tudi ohranjate vse zdravilne lastnosti brez nepotrebnih dodatkov.

Priprava je enostavna, čas kuhanja pa omejen, da ohranimo čim več hranilnih snovi. Sledite spodnjim korakom in si privoščite osvežujočo pijačo, ki bo vaše telo napolnila z energijo in vitalnostjo.

Sestavine za sok iz brusnic in z medom

  • 400 g brusnic
  • 1 l vode
  • 100 g medu

Postopek

1V lonec stresemo brusnice in 2 dl vode. Mešanico zavremo in kuhamo še nekaj minut. S paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko kašo.

2Če ne maramo delčkov v našem soku, jo presedimo skozi gosto gazo.

3Počakamo, da se zmes ohladi na 40-45°C in nato vmešamo med. Med nikakor ne vmešavamo v vroč sok, saj s tem uničimo veliko koristnih sestavin.

4Primešamo še 8 dl vode in sok shranimo v hladilniku, porabiti ga moramo v enem tednu.

Če vas zanima …

Brusnice so izjemno koristne za zdravje iz več razlogov:

Visoka vsebnost antioksidantov: Brusnice so bogate z antioksidanti, zlasti z vrsto flavonoidov, fenolov in vitaminov C. Antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu, kar lahko zmanjša tveganje za različne bolezni, vključno z srčnimi boleznimi in nekaterimi oblikami raka.

Preprečevanje okužb sečil: Brusnice so znane po svoji sposobnosti preprečevanja okužb sečil, saj vsebujejo snovi, ki preprečujejo pritrditev bakterij na stene sečil.

Bogat vir vitaminov in mineralov: Brusnice vsebujejo vitamine C, A in K, ter minerale, kot so kalij in mangan. Ti hranili so ključna za ohranjanje zdravega imunskega sistema, vida, kože in kosti.

Podpora prebavnemu sistemu: Vlaknine v brusnicah lahko podpirajo zdrav prebavni sistem in preprečujejo težave, kot so zaprtje.

Zmanjšanje vnetij: Antioksidanti in druge spojine v brusnicah imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjšanju vnetij v telesu.

Zmanjšanje tveganja za srčne bolezni: Raziskave kažejo, da redno uživanje brusnic lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni z zniževanjem krvnega tlaka, izboljšanjem ravni holesterola in uravnavanjem krvnega sladkorja.

Zaradi teh razlogov se brusnice pogosto priporočajo kot del zdrave prehrane za splošno dobro počutje in preprečevanje različnih zdravstvenih težav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite