Blejska grmada – kraljica gorenjskih sladic

Znam svetuje

Blejska grmada je kraljica gorenjskih sladic: mehki plasti biskvita, sočen preliv, bogata jajčna krema, orehi in rozine z rahlim pridihom ruma, na vrhu pa sneg kakava ali čokoladni preliv. Sladica, ki zasije na nedeljski mizi in je naslednji dan še boljša.

Sestavine za blejsko grmado (pekač cca 30×22 cm, 10–12 porcij)

Biskvit (en pekač, polovica svetla, polovica kakavova)

  • 6 jajc (ločeno)
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 150 g gladke moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 1 žlica grenkega kakava (za temno polovico)
  • ščep soli

Preliv za sočnost (sirup)

  • 4 dl mleka
  • 2–3 žlice sladkorja
  • 2–3 žlice ruma (ali 1 zavitek vaniljevega sladkorja, po okusu)

Jajčna krema (kremšnita stil)

  • 1 l mleka
  • 5 jajc (ločeno)
  • 140 g sladkorja
  • 140 g moke (ali 100 g moke + 40 g jedilnega škroba za bolj svilnato teksturo)
  • 1 žlica vaniljeve paste ali 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 1–2 žlici ruma (po okusu)
  • ščep soli

Nadev in zaključek

  • 100 g mletih orehov
  • 60–80 g rozin, namočenih v 2–3 žlicah ruma (neobvezno)
  • 2 dl sladke smetane za stepanje
  • grenki kakav za posip ali čokoladni preliv (spodaj)

Čokoladni preliv (opcijsko, namesto kakava)

  • 200 g jedilne čokolade
  • 1,5 dl sladke smetane

Postopek

1Pečico segrejte na 180 °C (zgoraj/spodaj). Pekač obložite s peki papirjem. Beljake s ščepcem soli stepite v čvrst sneg. Rumenjake penasto umešajte s sladkorjem (3–4 min), vmešajte presejano moko s pecilnim praškom. Nežno vmešajte sneg beljakov.

2Maso razdelite na dve skledi. V eno hitro vmešajte kakav. Na pekač hkrati vlijte svetlo in temno maso (levo/desno). Poravnajte in pecite 22–25 min. Ohladite, nato biskvit vodoravno prerežite na dva enaka kosa: dobite dva večja “polovična” lista (svetli + temni).

3Mleko segrejte, raztopite sladkor in umešajte rum (ali vaniljo). Sirup naj bo topel, ne vreč.

4V loncu zavrite 8 dl mleka z vaniljo. V skledi zmešajte rumenjake, sladkor, moko (in škrob), preostala 2 dl mleka in ščep soli v gladko zmes. Med mešanjem tanko vlijte v vrelo mleko, nato kuhajte 2–3 minute do goste kreme. Odstavite. Beljake stepite v čvrst sneg in ga v vročo kremo nežno vmešajte v dveh delih.

5Na dno pekača položite svetli biskvit. Enakomerno ga prelijte s polovico sirupa. Potresite s polovico mletih orehov in polovico rozin (po želji). Nanesite polovico jajčne kreme. Pokrijte s temnim biskvitom, prelijte s preostankom sirupa, dodajte preostale orehe in rozine ter razporedite drugo polovico kreme.

6Smetano čvrsto stepite. Po vrhu lahko le posujete kakav ali pripravite čokoladni preliv: segrejte smetano do tik pod vreliščem, prelijte po sesekljani čokoladi, počakajte minuto in zmešajte v gladek ganaš. Prelijte po vrhu kreme. Ohladite na sobno, nato čez noč v hladilnik.

Nasveti za popolno blejsko grmado

• Biskvit ne presušite – raje pecite minuto manj kot preveč; sirup bo naredil svojo čarovnijo.
• Za bolj svilnato kremo del moke zamenjajte s škrobom (kot zgoraj).
• Rozine na hitro pokuhajte v rumu ali čaju – bodo mehkejše in aromatičnejše.
• Sladkor v sirupu prilagodite, ker je krema že sladka.
• Grmada nujno počiva čez noč – sloji se povežejo, rez pa je lepši.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko rum izpustim?

Seveda. Nadomestite ga z vaniljo, limonovim sokom ali kavo v sirupu. Otroška različica naj bo brez alkohola.

Se krema lahko sesede?

Če je pretekoča, jo kuhajte minuto dlje. Beljake vmešajte nežno, a temeljito, da ni “žepov” beljaka. Ohlajanje čez noč stabilizira sloje.

Lahko uporabim kupljen biskvit?

Lahko, a domač je mehkejši in se bolje prepoji. Če uporabite kupljenega, sirup rahlo povečajte.

Zanimivost

Blejska grmada je nastala v 70. letih 20. stoletja, kot različica somloi galuske. Avtor recepta je Janez Pristavec, takratni kuhar v protokolarni vili Bled – od tam se je sladica hitro razširila po Gorenjski in postala legenda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite