Bananini mafini so poleg bananinega kruha priroฤen naฤin, kako uporabiti banane. Mafini so nasitni, okusni in slastni.
Banane so bogate s kalijem, vitaminom C, vitaminom B6, manganom,ย magnezijem in nekaterimi drugimi vitamini iz skupine vitaminov B kompleksa. Imajo zanemarljivo malo maลกฤob, zato pa veliko ogljikohidratov, med njimi pa je polovica sladkorjev. In ker imajo veliko vlaknin, kot so pektini in rezistentni ลกkrob, je prehod hrane iz ลพelodca v tanko ฤrevo bolj poฤasen, poslediฤno pa je dvig sladkorja v krvi po uลพivanju banan poฤasnejลกi. Banana je odliฤna za redno prebavo in zelo koristna tudi ob diabetesu.
Sestavine
- 3 banane
- 2 jajci
- 100 g stopljenega masla
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 220 g bele moke
- 1 pecilni praลกek
- ลกฤepec soli
- 1 ลพliฤka cimeta
Postopek
1Peฤico segrejemo na 180 stopinj. Eno banano nareลพemo na 12 kolobarฤkov, debelih pribliลพno pol centimetra. ฤe je kaj ostane, jo damo z drugima dvema v posodo in vse z vilicami dobro pretlaฤimo.
2Moko, pecilni praลกek, sol in cimet presejemo v eno posodo. V drugi posodi penasto vmeลกamo jajci in oba sladkorja, ko se sladkor stopi, pa dodamo banane in stopljeno maslo ter dobro premeลกamo. Med stalnim meลกanjem postopoma dodajamo ลกe suhe sestavine.
3Pekaฤ za peko mafinov obloลพimo s papirฤki ali modelฤke dobro namaลพemo z maslom. Maso razporedimo v modelฤke in na vsak mafin poloลพimo ลกe kolobar banane.
4V segreti peฤici peฤemo 15 โ 20 minut. Pred koncem peke naredimo test z zobotrebcem: ฤe se ลกe kaj prijema nanj, ฤas peke podaljลกamo.
Nasvet
5V bananine mafine lahko po ลพelji vmeลกamo tudi koลกฤke ฤokolade, nasekljane orehe, leลกnike, kakav v prahu โฆ