Babičini orehovi piškoti – okus, ki obudi spomine na otroštvo so več kot le recept; so spomin na praznične dni in babičino kuhinjo. Krhko masleno testo, ki se topi v ustih, je popolna podlaga za bogat, a nežen nadev iz beljakove pene in mletih orehov. Ti piškoti so klasika, ki ne sme manjkati na nobenem božičnem pladnju, idealni za popestritev hladnih dni ob skodelici čaja ali kave.
Sestavine za babičine orehove piškote (za cca 2-3 pekače)
Testo
- 375 g gladke moke
- 50 g sladkorja
- 1 jajce
- 250 g hladnega masla (narezanega na kocke)
- ščepec soli
Nadev
- 250 g mletih orehov
- 4 beljaki (sobne temperature)
- 250 g sladkorja
Postopek
1Najprej pripravimo testo. Moko presejemo na delovno površino. Na sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce ter dodamo sladkor in sol. Hladno maslo narežemo na kocke in ga dodamo ob rob moke. S hladnimi rokami hitro zgnetemo vse sestavine v gladko testo (pazimo, da se maslo ne topi preveč). Testo oblikujemo v kepo, ga zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri.
2Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. Beljake (ki naj bodo ogreti na sobno temperaturo) stepemo v trd sneg. Med stepanjem postopoma dodajamo sladkor. Stepamo tako dolgo, da dobimo gosto, sijočo in kremasto maso, podobno peni za britje. V to maso nato z lopatko narahlo in postopoma vmešamo mlete orehe.
3Pečico segrejemo na 180°C. Pekač obložimo s peki papirjem. Spočito testo na rahlo pomokani površini razvaljamo na približno pol centimetra debeline. Z okroglim modelčkom (premera cca 4-5 cm) izrežemo krogce in jih v rahli medsebojni razdalji polagamo na pekač. Nadev naložimo v dresirno vrečko in ga nabrizgamo na sredino vsakega krogca.
4Piškote pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki približno 12 do 15 minut. Pečeni so, ko se robovi testa rahlo zlato obarvajo, nadev pa se posuši in rahlo obarva. Pustimo jih, da se popolnoma ohladijo na pekaču, preden jih prestavimo v škatlo.
Nasveti za popolne babičine orehove piškote
• Ključ do krhkega testa je hladno maslo in hitro gnetenje. Ne gnetite predolgo, da se maslo ne začne topiti in testo postane trdo.
• Če nimate dresirne vrečke, lahko nadev na piškote nanesete tudi z dvema majhnima žličkama. Pazite le, da ga je dovolj na sredini.
• Za dodaten okus lahko v nadev vmešate žličko ruma ali malo naribane ekološke limonine lupinice.
• Piškoti so najboljši po dnevu ali dveh, ko se testo prepoji z vlago iz nadeva. Hranite jih v zaprti kovinski škatli.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kako dolgo se piškoti obdržijo?
V tesno zaprti kovinski škatli na hladnem in suhem mestu se obdržijo tudi do dva tedna. Sčasoma postanejo še boljši, saj se testo navlaži in zmehča.
Lahko uporabim druge oreščke namesto orehov?
Seveda. Recept odlično deluje tudi z mletimi lešniki ali mandlji. Uporabite enako količino (250 g).
Zakaj je nadev tekoč?
Najverjetneje beljaki niso bili dovolj trdno stepeni, preden ste dodali sladkor, ali pa ste orehe vmešali preveč “nasilno” in je sneg “padel skupaj”. Mešajte nežno in z lopatko, ne z mešalnikom.