Ena od bolj priljubljenih prikuh za nedeljsko govejo juho so vsekakor zdrobovi žličniki. Na enostaven način jih pripravimo tudi s skuto in jih postrežemo kot prilogo k mesu, golažu, zelenjavnim in gobjim omakam ali, kot smo to naredili mi, piščančjemu paprikašu.
Sestavine
- 500 g pasirane skute
- 2 jajci
- 40 g masla
- 200 g pšeničnega zdroba
- pol žličke soli
Postopek
1Maslo stopimo, v večjo skledo stresemo skuto, dodamo maslo, zdrob in sol in dobro premešamo.
2Vmešamo še jajci in pustimo počivati kakšno uro.
3V večji, širok lonec nalijemo približno 3 litre vode, počakamo da zavre in jo malo posolimo.
4Znižamo temperaturo, da voda komaj vidno vre in z dvema žlicama iz skutine mase oblikujemo manjše žličnike.
5Previdno jih polagamo v krop in jih pri nizki temperaturi kuhamo približno 15 minut – kuhani žličniki bodo priplavali na površje.
6S penovko jih pobiramo iz lonca in polagamo na krožnike. Postrežemo takoj.