Krompirjevi njoki s koprivo so naš predlog, kako lahko koprivo uporabimo še malo drugače. Koprivo, tako kot špinačo, najpogosteje pripravljamo kar v omaki s česnom in maslom. Vendar boste na naših straneh našli še veliko okusnih jedi s to čudovito rastlino.
Sestavine za krompirjeve njoke s koprivo
- 300 g kopriv
- 500 g krompirja
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- 30 g masla
- 1 žlička soli
Za preliv
- 60 g masla
- pest svežega žajblja
- 1 žličko svežega origana
- 2 veliki žlici sveže naribanega parmezana
Postopek
1Koprive operemo (s koprivo ravnajte v rokavicah, da vas ne opeče) in izberemo samo mlade liste – najboljši so seveda vršički. Skuhamo jih v slanem kropu (10 minut) in dobro odcedimo. Najbolje, da jih pustimo nekaj časa kar na cedilu, nato pa iztisnemo odvečno vodo.
2Krompir skuhamo v olupku. Kuhanega olupimo in pretlačimo skozi stiskalnico za krompir.
3Na pomokano desko damo pretlačen krompir, nanj narežemo maslo, dodamo moko s soljo in počakamo, da se malo ohladi.
4Šele nato dodamo jajce in odcejene koprive. Koprive pred tem še malo nasekljamo.
5Testo na hitro zamesimo, razvaljamo v dolg svaljek in tega narežemo na nekaj centimetrov dolge palčke. Te med dlanmi oblikujemo v svaljke.
6V večjem loncu zavremo vodo, jo posolimo in vanjo polagamo svaljke. Po nekaj minutah priplavajo na vrh, s penovko jih previdno poberemo iz vode.
7V ponvi segrejemo maslo, ko se stopi pa dodamo žajbelj in origano ter cvremo toliko časa, da maslo malo porjavi.
8Zelišča poberemo iz masla, to pa prelijemo čez svaljke in po vrhu posujemo še parmezan.