Smetanov hren

Znam svetuje

Smetanov hren je osvežujoča in pikantna jed, ki združuje bogato kremno konsistenco smetane z ostrino in karakterjem hrena. Ta preprost recept vas bo popeljal skozi korake priprave te okusne omake, ki je odlična spremljava različnim jedem. S svežo noto hrena in kremasto teksturo smetane bo ta omaka nedvomno popestrila vaš jedilnik. Pripravite se na izjemno doživetje okusov, ki jih ponuja kombinacija smetane in hrena v tej privlačni in enostavni jedi.

Sestavine za smetanov hren

 • 180 g kisle smetane
 • 200 g sveže naribanega hrena
 • 1/2 žličke soli

Kalorijske vrednosti za navedene sestavine so lahko odvisne od blagovne znamke in specifičnih sestavin, vendar lahko podam približne ocene:

 • Kisla smetana (180 g):
 • Približno 180 kcal
  Sveže nariban hren (200 g):e
 • Približno 50 kcal
  Sol (1/2 žličke):
 • Približno 0 kcal (sol ima zelo nizko kalorično vrednost)

Skupna ocenjena kalorična vrednost recepta bo torej približno 230 kcal. Vrednosti se lahko razlikujejo glede na točne sestavine, ki jih uporabljate, zato vedno preverite deklaracijo izdelkov ali uporabite ustrezne kalkulatorje kalorij za natančnejše informacije.

Postopek

1Hren olupimo in čim bolj drobno naribamo. Posolimo in primešamo kislo smetano.

2Smetanov hren lahko obogatimo še s sveže sesekljanim drobnjakom in skuto.

Ali ste vedeli?

Hren je zanimiva rastlina z dolgo zgodovino uporabe v kulinariki in tradicionalni medicini. Tukaj je nekaj zanimivosti o hrenu:

 1. Ostrina hrena: Hren vsebuje snovi, imenovane izotiocianati, ki so odgovorne za ostrino te rastline. Ko hren narežemo ali naribamo, ti izotiocianati sproščajo močan vonj in povzročajo pekoč občutek, ki je značilen za to korenino.
 2. Zdravilne lastnosti: Hren je bil tradicionalno uporabljen zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Pripisujejo mu protibakterijske, protivnetne in antioksidativne učinke. Poleg tega naj bi pomagal pri spodbujanju prebave.
 3. Bogat vir vitamina C: Hren vsebuje vitamin C, ki je pomemben za imunski sistem, kožo in druge funkcije telesa. Redno uživanje hrena lahko prispeva k zadostni oskrbi s tem vitaminom.
 4. Kulinarika: Hren se pogosto uporablja v kulinariki kot omaka, ki se odlično poda k različnim jedem, kot so pečenke, kuhano meso in ribe. Smetanov hren, na primer, je priljubljena jed v mnogih kuhinjah.
 5. Gojenje: Hren je trajnica, ki jo lahko gojimo v vrtu. Raste v obliki korenike in zahteva dobro odcedna tla. Korenine se običajno izkopavajo jeseni.
 6. Simbolika: V nekaterih kulturah je hren simboliziral moč, energijo in zaščito. Uporabljal se je tudi za odganjanje zla in začaranja.
 7. Hrenovka: Hren je lahko osnovna sestavina za pripravo “hrenovke”, ki je vložena ali kisla priprava iz hrena. Ta jed je priljubljena kot priloga k mesu.
 8. Različne vrste: Obstaja več vrst hrena, med njimi tudi divji hren. Različne vrste imajo lahko različne lastnosti okusa in ostrine.
 9. Kulinarična tradicija: V mnogih kulinaričnih tradicijah po svetu je hren nepogrešljiv del prazničnih jedi, kot so velikonočni šunki, pečenke in drugi praznični obroki.
 10. Uporaba v prehrambeni industriji: Ekstrakti hrena se včasih uporabljajo v prehrambeni industriji za dodajanje okusa in ostrine različnim izdelkom, vključno z omakami, gorčico in drugimi pripravki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite