Praženo kislo zelje – tradicija, ki pogreje

Znam svetuje

Praženo kislo zelje z ocvirki – tradicija, ki pogreje je nepogrešljiva zimska klasika na slovenskih krožnikih. Ta preprosta, a izjemno okusna jed združuje kislost zelja z bogato aromo prepražene čebule, česna in hrustljavih ocvirkov. Je popolna priloga h krvavicam, pečenicam, pečenemu krompirju ali ajdovim žgancem, odlično pa se obnese tudi kot samostojna jed s kosom domačega kruha.

Sestavine za praženo kislo zelje (za 4 osebe)

  • 1 kg kislega zelja
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici ocvirkov
  • 1 žlica svinjske masti (ali olja)
  • 1 lovorov list
  • 10 zrn črnega popra
  • 1 žlička cele kumine
  • sol (po potrebi)
  • mleta rdeča paprika ali čili (po želji)

Postopek

1Zelje stresite v lonec in ga zalijte z vodo, da je pokrito. Dodajte lovorov list, zrna popra in kumino. Kuhajte približno 30 minut, da se zelje zmehča. Nato vodo odlijte, zelje pa dobro odcedite.

2Medtem ko se zelje kuha, pripravite ostale sestavine. Čebulo olupite in jo drobno nasekljajte. Prav tako olupite in nasekljajte česen.

3V večji kozici ali ponvi segrejte svinjsko mast. Dodajte nasekljano čebulo in jo na zmernem ognju pražite približno 10 minut, da postekleni in se lepo zmehča. Dodajte česen in počakajte, da zadiši, nato primešajte še ocvirke in vse skupaj pražite še kakšno minuto ali dve.

4V kozico s prepraženo čebulo in ocvirki stresite odcejeno kuhano zelje. Dobro premešajte, da se maščoba in okusi enakomerno porazdelijo.

5Na tej točki lahko jed dodatno začinite. Če želite, dodajte malo sladke mlete paprike ali ščepec čilija za ostrino. Preverite slanost – ker je kislo zelje že samo po sebi slano, dodatno soljenje običajno ni potrebno.

6Na zmerni temperaturi pražite še približno 5 minut in vmes večkrat premešajte. Postrezite toplo kot prilogo ali samostojno jed.

Nasveti za popolno praženo kislo zelje

• Vode, v kateri se je kuhalo zelje (zeljanica), nikar ne zavrzite. Shranite jo in uporabite za izboljšanje enolončnic (npr. jote) ali omak, saj je polna vitaminov in okusa.
• Če je zelje preveč kislo, ga lahko pred kuhanjem na hitro sperete pod hladno vodo, vendar s tem izgubite nekaj vitaminov.
• Kumina ni le začimba za okus, ampak pomaga pri prebavljivosti zelja, zato z njo ne skoparite.
• Za vegetarijansko različico izpustite ocvirke in mast ter uporabite kakovostno rastlinsko olje, dimljeno papriko pa dodajte za globino okusa.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali moram zelje pred kuhanjem oprati?

To je odvisno od vašega okusa. Če imate radi izrazito kisel okus, zelja ne spirajte. Če vam je ljubši blažji okus, ga na hitro sperite pod tekočo vodo.

Kaj se najbolje poda k praženemu zelju?

Praženo zelje je klasična priloga k “kmečki pojedini”: pečenicam, krvavicam, matevžu (pire krompir s fižolom) ali praženemu krompirju. Odlično pa se ujame tudi s svinjsko pečenko.

Lahko jed pripravim vnaprej?

Absolutno. Kislo zelje je ena tistih jedi, ki je naslednji dan pogosto še boljša, saj se okusi med seboj še lepše povežejo. Pogrejte ga na ponvi z nekaj kapljicami vode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite