Malo drugačna priloga, kot smo je navajeni. Sladek krompir je odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov, bogat je tudi z beta-karotenom, ki mu daje oranžno barvo.
Sestavine za pire iz sladkega krompirja
- 1 kg sladkega krompirja
- 50 g masla
- 1/2 lončka kisle smetane
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- 2 žlički soli
- 1 žlica česna v prahu
- 1/2 žličke popra
Postopek
1Sladek krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. V večji kozici raztopimo maslo in na njem pocvremo kocke krompirja. Pražimo približno 5 minut, da nekoliko spremeni barvo.
2Zalijemo z vodo – vode naj bo toliko, da sega centimeter čez kocke krompirja. Začinimo s soljo, premešamo in ko zavre, znižamo temperaturo.
3Dušimo nekje 20 minut, da krompir začne razpadati. Večkrat premešamo, po potrebi dolivamo vodo. Kuhan krompir odcedimo, dodamo maslo, parmezan, česen v prahu, poper in ga pretlačimo v gladek pire. Če se nam zdi pire pregost, dolijemo malo mleka.
4Postrežemo takoj.