Ognjena domača pekoča omaka

Znam svetuje

Iščete popoln recept za domačo pekočo omako? Ne iščite več. Ta ognjena omaka iz feferonov, habanerov in paradižnika je idealna za ljubitelje pikantnih okusov. Enostaven postopek, bogat okus in dolga obstojnost – pripravite svojo začinjeno omako doma!

Sestavine za ognjeno domačo pekočo omako

  • 4 stroki česna
  • 1 večja rdeča čebula
  • 3 zreli paradižniki
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 srednje pekoča feferona
  • 4 habanero feferoni s semeni
  • 2,5 dl jabolčnega kisa (ali destiliranega belega kisa)
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 čajna žlička dimljene paprike (za bogatejši okus)
  • 1/2 čajne žličke mlete kumine (opcijsko, za dodatno globino okusa)

Postopek

1Česen na drobno sesekljamo, feferone narežemo na kolobarje, paradižnik in čebulo na kockice.

2V posodi segrejemo olivno olje in na srednje močnem ognju prepražimo česen, čebulo in feferone. Pražimo približno 4–5 minut, da čebula postane zlato rjava in se sprostijo arome.

3Dodamo kis, paradižnike, sol, sladkor, dimljeno papriko in mleto kumino. Kuhamo še 6–7 minut, dokler se paradižnik popolnoma ne razpusti in se okusi povežejo.

4Mešanico prelijemo v blender in miksamo do gladkega (ali uporabimo palični mešalnik).

5Precedimo skozi fino cedilo, da odstranimo koščke semen in olupke ter dobimo svilnato teksturo omake.

6Ohlajeno omako prelijemo v sterilizirano stekleničko in hranimo v hladilniku.

Nasveti in shranjevanje

Dolga obstojnost. Omaka zdrži v hladilniku vsaj 3 mesece.

  • Če želite bolj dimljen okus, dodajte 1/2 žličke tekočega dima.
  • Pikantnost lahko prilagodite z več ali manj feferoni.
  • Če želite omako zgostiti, jo lahko ponovno pokuhate na nizkem ognju, dokler ne doseže želene konsistence.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite