Okusen prigrizek, ki je priljubljen predvsem v sosednji Italiji.
Sestavine
- 30 žajbljevih lističev
- 30 g mehke bele moke
- 20 g riževe moke
- 40 g koruznega škroba
- 1 jajce
- 100 ml piva ali gazirane vode
- 1/4 žličke sode bikarbone
- 1/4 žličke soli
- 1/2 litra olja za cvrtje
Postopek
1Liste, ki jih pustimo kar s pecljem, operemo pod tekočo vodo in osušimo s kuhinjsko brisačko.
2V široko ponev vlijemo olje za cvrtje in ga segrejemo na približno 175°C.
3Medtem v skledi zmešamo moko z riževo moko, koruznim škrobom, sodo bikarbono in soljo. Dodamo jajce in mrzlo pivo ali gazirano vodo in dobro premešamo z metlico.
4Ko se olje segreje, žajbljeve lističe pomakamo v testo in polagamo v vroče olje. Cvremo nekaj minut, vmes jih obrnemo. Pazimo, da se nam ne zažgejo.
5Ocvrte polagamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje.
6Posolimo in uživamo v vročih, ocvrtih žajbljevih lističih, zraven pa ponudimo kozarec hladnega piva.