Sladki krompir poฤasi dobiva svoje mesto tudi v naลกih kuhinjah. Najpogosteje ga pripravljamo v peฤici, veฤ kot odliฤni so tudi njoki iz sladkega krompirja.
Sestavine
- 1 sladek krompir, pribliลพno 500 g
- 1 jajce
- 200 g pasirane skute
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
- 1/2 ลพliฤke soli
- 200 g moke
- 2 ลพlici masla
- 2 ลพajbljeva lista
- 1 ลกopek sveลพe rukole
- 2 ลพlici parmezana
Postopek
1Sladki krompir veฤkrat prebodemo z vilicami in ga peฤemo pribliลพno 45 minut v peฤici, ki smo jo predgreli na 200ยฐC. ฤe imamo mikrovalovno peฤico, bomo potrebovali zgolj 5 minut, da se sladek krompir zmehฤa. Pustimo, da se krompir ohladi, nato ga previdno olupimo. Meso izdolbemo, damo v malo veฤjo skledo in ga dobro pretlaฤimo.
2Dodamo skuto, jajce, sol in moko in dobro premeลกamo, da dobimo gladko testo.
3Delovno povrลกino pomokamo, od testa odreลพemo pribliลพno ฤetrtino velik kos in iz njega oblikujemo pribliลพno 2 cm debel svaljek. Nareลพemo ga na poljubno velike njoke. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
4V velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo in v krop stresemo pripravljene njoke. Kuhani so takoj, ko priplavajo na vrh, pribliลพno po dveh minutah.
5Iz kropa jih poberemo s penovko in postreลพemo s priljubljeno omako. Mi smo v ponvi segreli dve ลพici masla, na njem pocvrli dva lista ลพajblja in eno pest narezane rukole.
6Kuhane njoke stresemo v ponev, jih ลกe malo pocvremo in preden postreลพemo, potresemo ลกe s sveลพe naribanim parmezanom.