Za ljubitelje krompirja in česna je tu krompirjev pire s česnom.
Sestavine
- 1,5 kg krompirja
- 2 glavici česna
- 120 g masla
- 150 ml mleka
- sol
- poper
Postopek
1Zavremo vodo v kozici in vanjo stresemo neolupljene, na polovico prerezane stroke česna ter jih kuhamo 2 minuti. Česen odcedimo in olupimo.
2V ponvi segrejemo polovico masla, dodamo blanširan česen in pražimo 20-25 minut, da česen postane mehak. Medtem mešamo, saj se česen ne sme zažgati. Ponev odstavimo in česen malo ohladimo. Stresemo ga v mešalnik in zmeljemo v pire.
3Krompir olupimo in narežemo na kose. Posolimo in skuhamo do mehkega. Odcedimo in pretlačimo v pire nazaj v posodo, ki jo vrnemo ne štedilnik. Krompir segrevamo 2 minuti in stalno mešamo, da se popolnoma posuši.
4Mleko počasi segrevamo in ga postopoma vtepemo v krompir. Dodamo še preostalo maslo in česnov pire. Po okusu še posolimo in popopramo.