Italijanski rožmarinov kruh

Znam svetuje

Opojno dišeč italijanski rožmarinov kruh je odličen že sam po sebi. Če želimo, pa ga lahko uporabimo tudi za razne kanapeje ali enostavne predjedi.

Rožmarin se uporablja v ljudskem zdravilstvu za lajšanje prebavnih težav, spodbujanje prekrvavitve, izboljšanje spomina in koncentracije ter lajšanje bolečin. Vsebuje eterična olja rožmarinol in kampen, zaradi katerih diši tako omamno. Bogat je s flavonoidi, kot so kvercetin, apigenin in luteolin, ki delujejo kot močni antioksidanti ter pomagajo pri zaščiti celic. V njem so fenolne spojine, na primer rozmarinska kislina in karnozolna kislina, ki deljujejo protivnetno. Vsebuje vitamin C, vitamin A, vitamin B6, kalcij, železo in magnezij, zaradi katerih imamo boljši imunski sistem, bolj čvrste kosti in lepšo kožo.

Sestavine za italijanski rožmarinov kruh

  • 225 g presejane nebeljene moke
  • 1 žlička soli
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 4 stroki česna
  • iglice z dveh vejic rožmarina
  • 10 črnih oliv
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 žlički soli
  • iglice z 1 vejice rožmarina

Postopek

1V veliki skledi zmešamo moko, sol, kvas, česen, rožmarin in po želji oljke, ki jih razkoščičimo in grobo sesekljamo. Na sredino naredimo luknjo ter vanjo vlijemo oljčno olje in 150 ml tople vode. Zmešamo v mehko testo.

2Testo položimo na pomokano površino in ga gnetemo 10-15 minut. Položimo ga v naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo 45 minut, da naraste.

3Testo zvrnemo iz sklede in spet rahlo pregnetemo. Razvaljamo ga v približno 1 centimeter debel oval.

4Testo položimo v naoljen pekač, pokrijem s folijo in na toplem pustimo 30 minut, da znova vzhaja.

5Pečico segrejemo na 200 stopinj. S prti po celem testu vtisnemo vdolbinice. Testo pokapljamo z 2/3 oljčnega olja ter potresemo z rožmarinom in soljo.

6Pečemo 25 minut, da pozlati. Ko potrkamo po dnu kruha, mora votlo zadoneti. Preložimo ga na mrežico in pokapljamo s preostalim oljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite