Preprosta karamelizirana čebula brez kisa

Znam svetuje

Preprosta karamelizirana čebula brez kisa je kulinarična mojstrovina, ki izpopolnjuje vsako jed z nežno sladkasto noto in bogatim okusom, ne da bi potrebovala kis. S to prefinjeno recepturo boste ustvarili mehko, zlatorjavo čebulo, ki se stopi v ustih in ponudi popoln kontrast med sladkastim okusom ter rahlo grenčico čebule. Brez uporabe kisa se čebula karamelizira v lastnem soku, kar ji doda intenziven, naraven okus.

Ta preprost, a okusen prigrizek ali dodatek jedem bo vaše brbončice razvajal s pristno karameliziranim užitkom, hkrati pa se prilega številnim kulinaričnim kombinacijam. Okusite umetnost karamelizacije čebule, ki se ne zanaša na kis, temveč na naravne arome in prefinjene teksture.

Sestavine za preprosto karamelizirana čebula brez kisa

  • 2 veliki rumeni čebuli
  • 1 kavna žlička rjavega sladkorja (po želji)
  • 2 žlički oljčnega olja in 1 žlička masla
  • velika ponev

Postopek

1Čebulo narežemo na kolobarje, debele priližno pol centimetra. Ne smejo biti pretanki, da se nam čebula med praženjem prehitro ne zažge.

2Izberemo veliko ponev, saj bo čebula med praženjem spustila vodo. Ker nočemo, da se kuha, temveč praži, mora voda hitro izpariti.

3V ponev damo olje in maslo. Čebulo prvih 15 minut pražimo pokrito s pokrovom, saj se bo tako zmehčala. Ne pozabimo je parkrat premešati.

4Dvignemo pokrovko in čebulo do konca oziroma še kakšnih 30 minut pražimo na zmernem ognju. Dodamo žličko sladkorja. Ker je čebula naravno sladka, sladkor ni nujen pripomoček.

5Čebula mora postati temno rjave barve. Potrpežljivo jo občasno mešamo in pustimo, da voda izpari in se začne čebula malo sprijemati ponve. Takrat damo v ponev žlico jušne osnove ali pa vode, povečamo ogenj in ponev deglaziramo.

6Dodamo še sol in poper po želji in to je to. Dober tek!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite