Italijani vedo, kaj je dobra hrana in ne preseneฤa, da je ta italijanska solata tako zelo okusna. V njej so testenine, pinjole, paradiลพnik, paprika, ฤebula, mocarela … Veliko slastnega, zato nam bo italijanska solata zadostovala kot samostojen obrok.
Sestavine za italijansko solato
- 225 g testenin, polลพki ali ลกkoljkice
- 50 g pinjol
- 350 g paradiลพnikov ฤeลกnjevcev
- 1 rdeฤa paprika
- 1 rdeฤa ฤebula
- 200 g mocarele
- 12 ฤrnih oljk
- 25 g sveลพe bazilike
- sveลพe nariban parmezan
Za preliv
- 5 jedilnih ลพlic oljฤnega olja
- 2 jedilni ลพlici balzamiฤnega kisa
- 1 jedilna ลพlica sesekljane sveลพe bazilike
- sol
- poper
Postopek
1V velikem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo in v njej kuhamo testenine, 10 minut, da ostanejo al dente. Testenine odcedimo, jih oplaknemo s hladno vodo in ohladimo.
2Medtem na nizkem ognju segrejemo ponev, niฤ je ne namastimo, in vanjo stresemo pinjole. Praลพimo jih 2 minuti, ponev pa medtem ves ฤas potresamo. Pinjole ohladimo.
3Vse sestavine za preliv zmeลกamo. Pokrijemo in damo na stran.
4Testenine naloลพimo v globoke kroลพnike. Dodamo pinjole, na polovice narezan ฤeลกnjev paradiลพnik, na kocke narezano rdeฤo papriko in nasekljano ฤebulo, potresemo s sirom in oljkami. Potresemo ลกe z baziliko in prelijemo s prelivom. Okrasimo z naribanim parmezanom in postreลพemo.