Hren je izjemno zdrava zaฤimba, ki bi morala biti stalnica na naลกih mizah. Predvsem v ฤasu prehladnih obolenj, saj hren redฤi sluz in s tem odpira dihalne poti. Hrenova omaka je okusna in rahlo pekoฤa ter se odliฤno poda k piลกฤancu ali h govedini.
Sestavine za hrenovo omako
- 60 g hrenove korenine
- 1 ลพemlja ali kos starega kruha
- 300 ml goveje juhe
- 60 g kisle smetane
- 1 ลพliฤka soli
- 1/4 ลพliฤke popra
- 2 ลพlici jabolฤnega kisa
Priprava
1Hrenovo korenino operemo, ostrgamo in drobno naribamo. ลฝemljo ali kruh nareลพemo na majhne kocke.
2V lonec nalijemo juho, primeลกamo narezano ลพemljo in na zmernem ognju kuhamo nekaj minut, da se ลพemlja prepoji z juho. ฤe je pregosto, dodamo ลกe malo juhe.
3Odstavimo z ognja, primeลกamo nariban hren, kislo smetano, jabolฤni kis, sol, poper in zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom.