Grah se odliฤno obnese kot priloga krompirju, mesu, riลพu in ลกe marsiฤemu.
Sestavine
- 500 g graha
- 1 strok ฤesna
- 1/2 limone
- sveลพa meta, par vejic
- 1 ลพlica masla
- 50 ml suhega belega vina
- 100 g smetane
- sol
- poper
Postopek
1ฤesen olupimo in na drobno sesekljamo. Limono operemo z vroฤo vodo in osuลกimo. Z polovice limone z lupilnikom za krompir tanko olupimo zgornji sloj lupine in jo nareลพemo na ฤim manjลกe trakove. Meto operemo, osuลกimo, potrgamo listiฤe, nekaj jih damo na stran za okras. Preostale listiฤe nareลพemo na tanke trakove.
2V loncu segrejemo maslo in na njem na nizki temperaturi posteklenimo ฤesen. Dodamo grah in ga na srednjem ognju, med meลกanjem, pribliลพno 5 minut peฤemo.
3Grah prelijemo z vinom in smetano. Posolimo in zaฤinimo z narezano limonino lupino, na trakce narezanimi listi mete in poprom ter ga pokritega ลกe naprej pribliลพno 5 minut duลกimo.
4ฤe je omaka ลกe vedno preveฤ redka, poveฤamo temperaturo in med stalnim meลกanjem kuhamo, dokler se ne zgosti. Pripravljen grah posipamo z nekaj listiฤi mete in ponudimo kot prilogo.