Milanska mineštra

Znam svetuje

Milanska mineštra je italijanska popestritev mineštre, ko namesto makaronov v enolončnico zakuhamo riž, le prej ga moramo oprati v vroči vodi. Ta gosta juha, bogata z različnimi zelenjavo in fižolom, nam bo segrela telo in nas nasitila.

Milanska mineštra in njen okus

Milanska mineštra je okusna in bogata jed, ki združuje različne okuse sveže zelenjave in bogatosti fižola. Slanina dodaja pridih slanosti in dimljenega okusa, medtem ko korenček in zelena prispevata sladko noto.

Paradižnik prinese rahlo kislost in osvežujoč okus, medtem ko dodatek krompirja in fižola daje jedi polnost in kremno teksturo. Makaroni dodajo gostoto in dodatno nasitnost. Peteršilj na koncu ponudi osvežilen in pikanten okus.

Zakaj imamo radi grah?

Grah (Pisum sativum L.) je zelenjava z bogato prehransko sestavo:

  1. Beljakovine:
    • Grah je dober vir rastlinskih beljakovin. Beljakovine so pomembne za rast in obnovo celic ter gradnjo mišic.
  2. Ogljikovi hidrati:
    • Grah vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki predstavljajo pomemben vir energije.
  3. Vlaknine:
    • Grah je bogat z vlakninami, ki so ključne za zdravo prebavo in uravnavanje ravni sladkorja v krvi.
  4. Vitamini:
    • Grah vsebuje različne vitamine, vključno z vitaminom A, C, K, B1 (tiaminom), B2 (riboflavinom), B3 (niacinom), B6 (piridoksinom) in folno kislino.
  5. Minerali:
    • Vsebuje minerale, kot so železo, cink, magnezij, fosfor, kalij, kalcij in mangan. Ti minerali so ključni za zdravje kosti, mišic, živčnega sistema in celotnega organizma.
  6. Maščobe:
    • Vsebuje minimalno količino maščob, predvsem nenasičenih maščob, kot so omega-3 maščobne kisline.

Prehranska vrednost milanske mineštre

Približna prehranska vrednost ene porcije:

  • Energijska vrednost: Približno 300-400 kcal na porcijo
  • Beljakovine: Približno 10-15 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 40-50 g
  • Maščobe: Približno 10-15 g
  • Vlaknine: Približno 10-15 g

Milanska mineštra je poln okusov in tekstur, združuje nežnost zelenjave, kremnost fižola in gostoto makaronov, obogatena s slanino ter dišečimi zelišči, ki ustvarijo okusno in nasitno jed. Bogat spekter sestavin zagotavlja uravnoteženo prehransko izkušnjo, obogateno z beljakovinami, vlakninami in esencialnimi hranili.

Sestavine za milansko mineštro

  • 2 jedilni žlici olja
  • 50 g slanine
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 3 korenčki
  • 2 stebelni zeleni
  • 200 g belega fižola
  • 400 g paradižnika iz pločevinke
  • 2 l goveje jušne osnove
  • 300 g krompirja
  • 170 g makaronov
  • 170 g stročjega fižola
  • 120 g graha, svežega ali zamrznjenega
  • 220 g ohrovta
  • 3 jedilne žlice svežega peteršilja
  • sol
  • poper
  • parmezan za serviranje

Postopek

1Fižol vsaj 4 ure prej namočimo v zadostni količini hladne vode.

2V loncu segrejemo olje. Dodamo na kockice narezano panceto, sesekljano čebulo in česen. Med občasnim mešanjem pražimo 5 minut. Nato dodamo na kolobarje narezan korenček in narezano zeleno ter med mešanjem dušimo še 5 minut, da se zelenjava zmehča.

3Beli fižol odcedimo in ga z narezanim paradižnikom (skupaj s sokom iz pločevinke) in jušno osnovo damo v lonec. Juho zavremo, zmanjšamo ogenj in pokrito počasi kuhamo 1 uro.

4Dodamo na kockice narezan krompir in vse skupaj pokrito kuhamo še 15 minut. Nato dodamo testenine, stročji fižol, grah, ohrovt in nasekljan peteršilj. Pokrito počasi kuhamo 15 minut, da je zelenjava kuhana. Kuhano juho začinimo s soljo in poprom, ponudimo pa jo z grobo nastrganim parmezanom.

Če te zanima …

… kako lahko izboljšamo jed:

  1. Dodajanje raznolike zelenjave: Poskusite dodati raznolike zelenjavne sestavine, kot so bučke, paprika, špinača ali koruza, da obogatite okus in teksturo jedi.
  2. Uporaba svežih zelišč: Sveža zelišča, kot so timijan, origano, majaron ali rožmarin, lahko obogatijo okus mineštre in ji dodajo aromatično noto.
  3. Uporaba domače goveje jušne osnove: Priprava lastne goveje jušne osnove iz kosti in zelenjave lahko okrepi okus jedi in ji dodaja naravno bogastvo okusov.
  4. Uporaba polnozrnatih makaronov: Zamenjajte običajne makarone s polnozrnatimi makaroni za dodaten vir vlaknin in boljšo prehransko vrednost.
  5. Dodajanje paradižnikove paste: Za bolj intenziven okus dodajte malo paradižnikove paste ali koncentrata, ki bo okrepil aromo paradižnika v mineštri.
  6. Ekstra aromatičen dodatek: Poskusite dodati malo ingverja ali kurkume za dodaten okus in barvo.
  7. Svež limonin sok: Na koncu dodajte nekaj svežega limoninega soka za osvežitev okusa in rahlo kislost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite