Domača BBQ omaka je skrivnost vsakega uspešnega žara. Omogoča vam, da mesu dodate bogate, globoko začinjene okuse, ki se kar topijo v ustih. Ko enkrat poskusite doma narejeno različico, boste težko posegli po kupljenih.
Ta recept za domačo BBQ omako je preprost, a okusen, in ga lahko pripravite z osnovnimi sestavinami, ki jih najverjetneje že imate v svoji shrambi. Rezultat je sladko-kisla, malce pikantna omaka, ki je popolna za vse vrste mesa – od svinjskih reber do piščančjih perutničk.
Poleg tega lahko z dodajanjem različnih začimb in dodatkov po svojem okusu prilagodite recept. Uživajte v ustvarjanju te domače BBQ omake, ki bo nedvomno postala stalnica vaših poletnih žarov!
Sestavine za domačo BBQ omako (omaka za žar)
- 240 ml ketchupa
- 60 ml jabolčnega kisa
- 60 ml rjavega sladkorja
- 30 ml Worcestershire omake
- 2 žlici gorčice
- 1 žlica čilija v prahu
- 1 čajna žlička črnega popra
- 1 čajna žlička čebule v prahu
- 1 čajna žlička česna v prahu
- 1/2 čajne žličke soli
Postopek
1V srednje veliki posodi zmešajte ketchup, jabolčni kis, rjavi sladkor, Worcestershire omako, gorčico, čili v prahu, poper, čebulo in česen v prahu ter sol.
2Mešanico segrevajte na srednjem ognju. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in pustite omako, da počasi vre približno 20-30 minut, občasno premešajte.
3Omako odstranite s toplote in jo pustite, da se ohladi. Ko je ohlajena, jo lahko uporabite takoj ali pa jo shranite v hladilnik v tesno zaprti posodi. Omaka bo v hladilniku zdržala do enega tedna.