Domača BBQ omaka ali omaka za žar

Znam svetuje

Domača BBQ omaka oziroma omaka za žar je skrivnost vsakega uspešnega žara. Omogoča vam, da mesu dodate bogate, globoko začinjene okuse, ki se kar topijo v ustih. Ko enkrat poskusite doma narejeno različico, boste težko posegli po kupljeni.

Domača BBQ omaka ali omaka za žar in njen okus

Ta recept za domačo BBQ omako je preprost, a okusen in ga lahko pripravite z osnovnimi sestavinami, ki jih najverjetneje že imate v svoji shrambi. Rezultat je sladko-kisla, malce pikantna omaka, ki je popolna za vse vrste mesa – od svinjskih reber do piščančjih perutničk.

Poleg tega lahko z dodajanjem različnih začimb in dodatkov po svojem okusu prilagodite recept. Uživajte v ustvarjanju te domače BBQ omake, ki bo nedvomno postala stalnica vaših poletnih žarov. Seveda pa jo lahko uporabite tudi za mariniranje mesa!

Prehranska vrednost omake

Spodaj so približne vrednosti na 100 ml omake:

  1. Energijska vrednost: Približno 150 kcal.
  2. Ogljikovi hidrati: Približno 36 g.
    • od tega sladkorji: Približno 29 g.
  3. Maščobe: Približno 0,5 g.
    • od tega nasičene maščobe: 0 g.
  4. Beljakovine: Približno 1 g.
  5. Sol: Približno 3 g.

Domača BBQ omaka ima zmerno energetsko vrednost. Poudarek je na ogljikovih hidratih, predvsem sladkorjih, ki dajo omaki sladko noto. Maščobna vsebnost je minimalna, brez nasičenih maščob, medtem ko prispevek beljakovin ostaja nizek.

Sestavine za domačo BBQ omako (omaka za žar)

  • 240 ml ketchupa
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 30 ml Worcestershire omake
  • 2 žlici gorčice
  • 1 žlica čilija v prahu
  • 1 čajna žlička črnega popra
  • 1 čajna žlička čebule v prahu
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • 1/2 čajne žličke soli

Postopek

1V srednje veliki posodi zmešajte ketchup, jabolčni kis, rjavi sladkor, Worcestershire omako, gorčico, čili v prahu, poper, čebulo in česen v prahu ter sol.

2Mešanico segrevajte na srednjem ognju. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in pustite omako, da počasi vre približno 20-30 minut, občasno premešajte.

3Omako odstranite s toplote in jo pustite, da se ohladi. Ko je ohlajena, jo lahko uporabite takoj ali pa jo shranite v hladilnik v tesno zaprti posodi. Omaka bo v hladilniku zdržala do enega tedna.

Ta recept za domačo BBQ omako se lahko uporablja na različne načine:

  1. Omaka za žar: Uporabite omako kot klasični preliv za meso, pa naj bo to piščanec, svinjina, govedina ali perutnina, ki ste ga pekli na žaru.
  2. Marinade: Uporabite omako za mariniranje mesa pred peko, da mu dodate bogat okus. Marinado nanesite nekaj ur pred pripravo.
  3. Priboljški z žara: Uporabite omako za glaziranje priboljškov z žara, kot so krilca, čevapčiči ali ražnjiči.
  4. Barbeque burgerji: Dodajte omako v mleto meso za pripravo okusnih BBQ burgerjev ali kot dodatek k že pripravljenim burgerjem.
  5. Omaka za pomakanje: Postrezite jo kot omako za pomakanje (dipping), ko postrežete ocvrte ali pečene prigrizke.
  6. Kot sestavina v drugih jedeh: Dodajte omako v jedi, kot so enolončnice, golaži ali pečenke, za več okusa.
  7. Kot preliv za solate: Razredčeno omako lahko uporabite kot okusen preliv za solate, zlasti tiste, ki vsebujejo meso ali zelenjavo z žara.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite