Vloženi čemaž

Znam svetuje

Čemaž že kuka na plan in privablja divjih zelišč željne gurmane. Če počakamo še kak mesec ali dva, ko se listkom pridružijo tudi popki, lahko s sprehoda po gozdu domov prinesemo čemaževe popke ter jih vložimo kot posebno ozimnico. Vloženi čemaž nikoli ne razočara.

Sestavine za vloženi čemaž

  • 1 liter čemaževih popkov
  • 2 dcl kisa za vlaganje (8 %)
  • 4 dcl vode
  • dobra žlička grobe soli
  • žlička popra v zrnju
  • 2 lovorjeva lista
  • kozarčki za vlaganje
  • oljčno olje

Postopek s kisom

1Čemaževe cvetove ali popke operemo, z njim nežno stresemo kapljice ter jih še malo popivnamo s papirnato brisačko in posušimo.

2Zložimo jih v kozarec za vlaganje, ki smo ga vsaj 10 minut sterilizirali v pečici ogreti na 110 °C. Kozarec je lahko tudi manjši, saj ni nič napačnega, če se cvetovi ali popki držijo tesno skupaj.

3Kis in vodo ter ostale sestavine zavremo ter napolnimo kozarec – mora biti poln tekočine do vrha. Tesno zapremo in shranimo za posebne priložnosti.

Postopek z oljčnim oljem

1Cvetove čemaža zložimo v steklen kozarček in posolimo z grobo soljo. Do roba kozarčka jih zalijemo z oljčnim oljem, dobro zapremo in uživamo ob posebni priložnostih.

Ali ste vedeli …

… da cvetove čemaža lahko paniramo v testu iz moke in vode, ki naj bo tekoče, ali pa si privoščimo nekaj posebnega. Pomočimo jih v stepen beljak in zatem obilno poprašimo z mešanico dobre, polnozrnate moke in belih drobtin. Razmerja med mokama si seveda lahko prilagajate in se številk nima smisla držati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite