Vložene višnje so odlična sestavina različnih sladic. Imajo bolj trpek in kisel okus od češenj, zato se lepo podajo k ameriškim palačinkam, lahko jih prelijemo čez sladoled, jogurt in še na veliko načinov lahko porabite ta izjemno okusen kompot.
Postopek je sicer dolgotrajen, ampak zelo enostaven.
Sestavine
- 2 kg višenj
- 1 kg sladkorja
Postopek
1Višnje skrbno operemo, izberemo zrele in zdrave sadeže, jih posušimo, odstranimo peclje in razkoščičimo.
2Vzamemo širok lonec in po dnu razporedimo višnje. Potresemo jih s sladkorjem in pokrite pustimo počivati čez noč.
3Naslednji dan višnje precedimo, sok, ki so ga spustile, pa vlijemo v lonec in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se na vrhu začnejo nabirati pene.
4Takoj, ko se pojavijo, sok odstranimo z ognja in ga prelijemo po višnjah. Pokrijemo in pustimo stati še en dan.
5Naslednji dan postopek ponovimo, višnje precedimo, sok segrevamo, dokler na vrhu ne nastane pena.
6Kozarčke za vlaganje steriliziramo in vanje razdelimo višnje. Čeznje nalijemo vroč sirup, a pri tem moramo paziti, da pokrijemo vse sadeže. Kozarčke dobro zapremo, obrnemo na glavo, pokrijemo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
7Ohlajene kozarčke shranimo v temnem in hladnem prostoru.