Vložena rdeča pesa v alkoholnem kisu

Znam svetuje

Alkoholni kis je najmočnejši kis in ga v gospodinjstvu uporabljamo za vlaganje ali čiščenje (predvsem) vodnega kamna. Če vlagamo rdečo peso v alkoholni kis, ga uporabimo v razmerju z vodo 1:3. Prav tako uporabimo nekoliko manj soli, da vložena pesa ne bo preslana.

Sestavine

  • 2 kg rdeče pese
  • 3,5 dl alkoholnega kisa
  • 1,2 litra vode
  • 1 jušna žlica soli
  • 1,5 jušne žlice sladkorja
  • začimbe po okusu: lovor, mleta kumina, timijan, rožmarin, peteršilj …

Postopek

1Pesa mora biti sveže nabrana. Za vlaganje izberemo majhne do srednje velike gomolje, najbolje je, da so vsaj približno enako veliki. Najlažje jih najdemo na tržnici.

2Peso vedno kuhamo celo, pustimo tudi nekaj centimetrov stebel in celo korenino, da pesin sok med kuhanjem ne odteče. Srednje velike pese se bodo kuhale približno 45-55 minut. Pomembno je tudi, da jo kuhamo v velikem loncu, vode mora biti dovolj in na zmerni temperaturi. Pesa je kuhana, ko je mehka, kar preizkusite tako, da jo prebodete z vilicami, ki morajo gladko zdrseti v gomolj.

3Ko je pesa kuhana, jo pustimo kar v vodi v loncu, v katerem se je kuhala, da se ohladi. Drugače lahko postane trda.

4Hladno olupimo – nadenemo si rokavice, da se nam prsti ne obarvajo rdeče.  Peso narežemo ali naribamo na tanke rezine.

5Pečico segrejemo na 100°C in v njej 10 minut steriliziramo kozarce. 

6V velikem loncu zavremo vodo, kis, sladkor, sol in začimbe. Dodamo še narezano rdečo peso, pustimo da zavre in vrelo nalagamo v tople kozarce. Vsak kozarec do vrha zalijemo s tekočino s kisom in dobro zapremo.

7Kozarce ovijemo z odejo ali brisačo in jih pustimo, da se počasi ohlajajo.

V naši spletni trgovini se nahajajo vrhunski izdelki po neverjetnih cenah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite